Social 11 Martie 2015 09:06
Instinctul matern nu ne inseala, instinctul matern, trebuie ascultat, mama stie ce e mai bine pentru puiul sau, si asa mai departe. Sa fie insa adevarat?

Ce inseamna, mai exact, instinctul matern, cum se manifesta el si pana la ce punct ar trebui sa ne incredem in el si doar in el?

Cu siguranta ca femeile, ca si toate celelalte mamifere, au instinct matern. In absenta acestuia, specia noastra ar fi pe cale de disparitie. Insa ne intrebam: persoanele care implica instinctul matern in absolut toate deciziile care au legatura cu copilul, stiu ce inseamna „instinct”?
In psihologie, instinctul este definit in functie de cateva caracteristici. Un comportament instinctiv este automat, declansat de un stimul din mediu si este imposibil sa ii rezisti. In plus, instinctele apar intr-un anumit moment al dezvoltarii, sunt imposibil de schimbat, nu necesita nici un fel de invatare si apar identic la toti indivizii speciei.

Dictionarele definesc instinctul matern mult mai simplu: el reprezinta tendinta naturala a unei mame de a se comporta intr-un anumit fel in prezenta copiilor sai.

Cand vorbim despre instinct, cand despre ... altceva?

Nu tot ce face o mama pentru puiul ei are legatura cu instinctul. Numeroase comportamente sunt invatate, altele sunt rezultatul observatiei atente si minutioase.

Vorbim despre instinctul nou nascutului de a se tarai catre sanul mamei. Despre instinctul unei specii de pasari care, pentru a indeparta pradatorii de cuib, ii atrage prefacandu-se ca are o aripa rupta. Despre instinctul care face ca o anumita specie de caracatita sa refuze sa isi paraseasca ouale, murind in cele din urma de foame langa ele.

Insa in ceea ce ne priveste pe noi, mamele, este foarte dificil sa apreciem ce anume din comportamentul nostru este cu adevarat instinct. Singurele indicii pe care le-au obtinut antropologii si psihologii in legatura cu acest subiect se refera la studierea primatelor si la identificarea unor gesturi care se regasesc in toate culturile Pamantului.

Citeste si:
Culiță Sterp știe cine i-a furat seiful plin de bani: „Am avut...
Culiță Sterp știe cine i-a...

Ceea ce denumim instinct matern este de multe ori rezultatul actiunii hormonilor asupra comportamentului nostru. Un studiu care a evidentiat ca fetitele incep sa imite comportamente materne inca de la varsta de 2 ani, spre deosebire de baieti care nu au aceste porniri, pun instinctul matern pe seama bagajului genetic.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.