Social 10 Martie 2015 10:03
Pentru adult, joaca este un mod de a alunga plictiseala, de a umple timpul liber, de a se relaxa.

Pentru copil insa, jocul ocupa o functie extrem de importanta in viata sa. Unele jocuri sunt menite sa il invete pe copil sa creeze relatii sociale, sa isi gaseasca locul in ierarhia care se formeaza intre cei de-o seama cu el.
la medic, schimbarea gradinitei, faptul ca mama a reluat serviciul.

Copiii pot folosi jocul pentru a depasi frustrarea ca inca nu detin controlul total asupra vietii lor. Un conflict cu cel mai bun prieten sau o scena trista cu care au empatizat pot fi eliberate prin joc. Fara joc, psihicul copilului este afectat.

Cum reusim sa ne jucam, in loc sa ne certam?

Raspunsul este simplu: empatizand. Punandu-ne in locul copilului nostru.

Ca adulti, avem cel mai adesea tendinta de a ne astepta de la copil sa inteleaga lucrurile noastre importante, de oameni mari.
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te grabesti dimineata sa ajungi la serviciu, in timp ce copilul tau nu stie cum sa traga de timp ca sa nu mearga la gradinita? Starea ta de nervi a crescut si a crescut, in cele din urma ai explodat, tu tipi, copilul tipa si el, izbucniti amandoi in plans si iata o zi stricata de la prima ora a diminetii !

In loc sa te gandesti la traficul aglomerat al fiecarei dimineti, la faptul ca iar vei intarzia la serviciu, in loc sa te enervezi ca cel mic nu se imbraca singur – desi in orice alt moment al zilei nu intampina probleme din acest punct de vedere – cat ti-ai bea si tu cafeaua in liniste, opreste-te si respira adanc.

Copilului tau nu ii pasa de trafic. El nu intelege de ce e atat de important pentru tine sa nu intarzii si habar nu are care sunt consecintele intarzierii tale. El insa stie ca in fiecare dimineata trebuie sa se trezeasca, sa iasa din confortul patului sau, sa se grabeasca si sa mearga intr-un loc in care poate nici macar nu are chef sa mearga.

El nu este destul de mare incat sa ii pese de obligatii sociale, de importanta gradinitei si de alte lucruri de genul asta. Cel mai probabil, atunci cand te rastesti la el sa il zoresti, el este inca somnoros si singura sa dorinta ar fi sa petreaca mai mult timp impreuna cu tine.
Ca parinte, ai de ales intre a face ziua mizerabila pentru amandoi sau a intra tu primul intr-o dispozitie jucausa, ajutandu-l pe copil sa faca fata momentelor dificile prin care trece.

Citeste si:
Cântece pentru copii la joacă
Cântece pentru copii la joacă

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.