Social 8 Martie 2015 15:27
Medicii nu pot primi bani pentru serviciile decontate din Fondul de Sanatate, iar pentru RMN, examinare la computer tomograf, angiografie si scintigrafie din pachetul de servicii de baza, asiguratul va plati o parte din costul acestora.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a elaborat noul proiect privind Contractul cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Proiectul aduce mai multe noutati in acordarea asistentei medicale, pentru prima data fiind prevazut ca "furnizorii nu au voie sa incaseze sume pentru serviciile medicale acordate prevazute in pachetele de servicii decontate din Fond si pentru actele administrative, inclusiv cele necesare acordarii serviciilor medicale, pentru care nu este stabilita o reglementare in acest sens".

In cazul furnizorilor de servicii, medicamente si dispozitive medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate au fost introduse obligatii noi. Astfel, toti furnizorii trebuie sa utilizeze formularul electronic pentru prescrierea substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, de la data de la care acesta se implementeaza, si sa introduca in sistemul informatic toate prescriptiile medicale electronice off-line si cele cu regim special unic pe tara pentru aceste substante, in cel mult 30 de zile calendaristice de la data prescrierii.

In prezent, aceasta reglementare era valabila numai la nivelul asistentei medicale primare, iar pentru celelalte categorii de prescriptori, termenul pana la care trebuie sa fie introduse in sistemul informatic toate prescriptiile medicale electronice off-line si prescriptiile medicale cu regim special unic pe tara pentru substantele si preparatele stupefiante si psihotrope este ultima zi a lunii in care s-a facut prescrierea sau cel tarziu pana la data prevazuta in contractul sau conventia de furnizare de servicii medicale pentru raportarea lunara a activitatii realizate. De asemenea, ca termen-limita era prevazuta ultima zi a fiecarui trimestru in care s-a facut prescrierea off-line, scrie MEDIAFAX.

Prin noul proiect a fost introdusa contributia personala din partea asiguratului, cu exceptia copiilor cu varsta intre zero si 18 ani si a persoanelor beneficiare ale legilor speciale prevazute de Legea 95/2006, pentru serviciile de inalta performanta si medicina nucleara - RMN, examen la computer tomograf, angiografie si scintigrafie - din pachetul de baza.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

Furnizorii pot sa incaseze sumele reprezentand contributia personala a asiguratului in limita nivelului maxim stabilit prin norme. Nerespectarea acestei obligatii va duce la rezilierea contractului de furnizare de servicii medicale incheiat cu casa de asigurari de sanatate.

Pentru unele servicii medicale paraclinice din pachetul de baza, tarifele care se contracteaza si deconteaza de casele de asigurari de sanatate vor fi negociate de casele de asigurari de sanatate cu furnizorii de servicii medicale paraclinice.

In ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, proiectul nu mai prevede stabilirea unui numar necesar de medici de specialitate din specialitatile clinice care pot intra in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate. In prezent, numarul de medici de specialitate si numarul de norme necesare pentru fiecare specialitate clinica pe judete, pentru care se incheie contractul, se stabileste de catre comisia formata din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate, ai directiilor de sanatate publica, respectiv ai directiilor medicale ori ai structurilor similare din ministerele si institutiile centrale cu retea sanitara proprie, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai organizatiilor patronale si sindicale si societatilor profesionale ale medicilor de specialitate din asistenta medicala ambulatorie pentru specialitatile clinice, reprezentative la nivel judetean, pe baza unor criterii care se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS.

Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

Prin proiect au fost eliminate reglementarile privind comisia si atributiile acesteia, pentru cresterea accesului asiguratilor la servicii medicale, stimularea concurentei si dezvoltarea unui mediu concurential normal care sa incurajeze performanta si care sa conduca la cresterea calitatii actului medical, potrivit CNAS.

La capitolul asistenta medicala spitaliceasca, proiectul prevede ca stabilirea zonelor si a localitatilor deficitare din punctul de vedere al existentei medicilor de o anumita specialitate - situatie in care un medic poate acorda servicii medicale spitalicesti in cadrul a doua spitale - se face de catre reprezentanti ai casei de asigurari de sanatate si ai directiei de sanatate publica. In prezent, acestea sunt stabilite de catre o comisie formata din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate, ai directiilor de sanatate publica, ai colegiilor teritoriale ale medicilor si ai administratiei publice locale, pe baza unor criterii care se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS.

Citeste si:
Creditele de nevoi personale rapide: soluția care ne ajută când...
Creditele de nevoi personale...

In cazul spitalizarii continue, respectiv a spitalizarii de zi, validarea cazurilor in vederea decontarii se face de catre casa de asigurari de sanatate, cu incadrarea in valoarea de contract, avand in vedere si confirmarea cazurilor din punct de vedere al datelor clinice si medicale la nivel de pacient comunicate de catre Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar.

Si pentru consultatiile de urgenta la domiciliu si activitatile de transport sanitar neasistat a fost introdusa o noua conditie pentru a putea intra in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, respectiv implementarea sistemului de urmarire a mijloacelor de transport prin sistemul GPS in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a noului Contract-cadru. In cazul in care nu este indeplinita aceasta conditie in termenul prevazut, contractul va fi reziliat.

Citeste si:
Oana Zăvoranu, părăsită de Alex Ashraf când a rămas fără bani. Ce a...
Oana Zăvoranu, părăsită de...

In cazul medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, obligatia de a detine documente justificative privind intrarile si iesirile pentru medicamentele si materialele sanitare eliberate in baza prescriptiilor medicale raportate spre decontare a fost completata. Astfel, potrivit noilor prevederi, documentele justificative trebuie sa fie puse la dispozitia organelor de control ale caselor de asigurari de sanatate, respectiv CNAS. Aceste documente trebuie sa cuprinda tipul si cantitatea medicamentelor si materialelor sanitare achizitionate si evidentiate in gestiunea farmaciei si care au fost eliberate in perioada pentru care se efectueaza controlul.

Refuzul furnizorului de a pune la dispozitia organelor de control aceste documente justificative se sanctioneaza conform legii si conduce la rezilierea de drept a contractului de furnizare de medicamente. In situatia in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre medicamentele si materialele sanitare eliberate in perioada verificata si cantitatea achizitionata, va suspenda contractul de furnizare de medicamente si va sesiza institutiile abilitate sa efectueze controlul unitatii respective. Prescriptiile medicale on-line se vor pastra de catre farmacii si se vor prezenta casei de asigurari de sanatate doar la solicitarea acesteia.

In noul Contract-cadru este prevazut si ca, pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala din sublista C, sectiunea C1 - pe fiecare cod de boala, respctiv una sau maxim doua prescriptii lunar, cu cel mult trei medicamente, cu exceptia triplei terapii pentru hepatitele cronice virale si cirozele hepatice, unde pot fi prescrise maxim patru medicamente.

Proiectul mai prevede ca furnizorii de dispozitive medicale, in afara noilor obligatii aplicabile tuturor categoriilor de furnizori, au in plus si o alta obligatie, respectiv sa anunte, in cel mult cinci zile lucratoare, casa de asigurari de sanatate cu care a incheiat contract, recuperarea de la asigurat a dispozitivului medical dupa perioada de inchiriere la termen sau inainte de termen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.