Social 5 Martie 2015 09:50
Oamenii de stiinta au recunoscut! Bebelusii nascuti prin cezariana au un risc cel putin dublu de a dezvolta, pe parcursul vietii, obezitate, astm, diabet si diverse alergii, fata de copiii nascuti natural.

Afla de ce se intampla asta si cum iti poti proteja copilul!

In uter, bebelusii sunt sterili. Ei nu sunt contaminati cu nici o bacterie, nici un virus, nici un microorganism. Imediat dupa nastere insa, ei „fac cunostinta” cu o lume intreaga de microbi. Bacteriile care traiesc in intestin sunt denumite bacterii „prietenoase”. Ele ajuta esential procesul de digestie si ne feresc de microbii patogeni, care cu greu se pot grefa pe un tesut ocupat si protejat de bacteriile benefice.

Bebelusii nascuti natural sunt in mod natural expusi acestor bacterii benefice, in momentul trecerii prin canalul vaginal.

Colostrul pe care il consuma micutul ofera un mediu perfect de dezvoltare a bacteriilor prietenoase inghitite. Asadar, natura aranjeaza totul pentru ca nou-nascutul sa fie cat mai eficient populat cu aceste specii de bacterii, care joaca un rol esential si in dezvoltarea sistemului imunitar. Bebelusii nascuti prin cezariana nu beneficiaza de aceasta ocazie de a fi colonizati cu bacteriile benefice.

Alaptarea in cazul lor este intarziata si, pentru ca lucrurile sa stea si mai rau, primul supt este adesea „contaminat” cu antibioticul pe care l-a primit proaspata mamica, pentru a evita riscul unei infectii postoperatorii.

De cele mai multe ori bebelusii nascuti prin cezariana primesc si cateva mese de lapte praf, care de asemenea schimba esential mediul intestinal si flora locala. Asadar, la o saptamana dupa nastere, flora digestiva a bebelusilor nascuti prin cezariana difera enorm de cea a bebelusilor nascuti vaginal si asta influenteaza modul de raspuns al sistemului imunitar.

Cercetatorii de la Universitatea Alberta din Canada au studiat mostre de scaun provenite de la bebelusi in varsta de 4 luni. Ei au descoperit ca bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un numar foarte mic de bacterii din speciile Bacteroides, Escherichia si Shigella, fata de bebelusii nascuti vaginal.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Celulele imunitare se obisnuesc cu prezenta acestor bacterii si nu le ataca, aceasta fiind o lectie esentiala pe care o primeste sistemul imunitar, cand vine vorba de deosebirea intre „dusmani” si „prieteni”.

Citeste mai multe despre nastere in CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.