Dupa nastere, unele femei pot fi afectate de depresia postpartum.

. Aceasta afectiune este provocata de schimbarile hormonale care se petrec in corpul proaspetei mamici, de lipsa somnului sau de modificare radicala a programului, dar la ea poate contribui si teama de a nu fi o mama nepotrivita.

Depresia postpartum I se poate intampla oricarei femei si este chiar mai des intalnita decat ai crede: conform estimarilor, intre 10% si 20% dintre femeile care au nascut sunt afectate. Acest tip de depresie poate avea simptome care pot incepe imediat dupa nastere si pot dura cateva luni, iar in anumite cazuri chiar si mai mult de un an.

Principalele simptome ale depresiei postnatale

Cele mai usor de recunoscut simptome ale depresiei postpartum sunt tristetea, pierderea interesului fata de lucrurile care te interesau sau iti faceau placere inainte, dar si lipsa energiei si senzatia ca esti mereu epuizata.

Daca aceste simptome persista timp de mai multe zile si, indiferent ce incerci, nu reusesti sa scapi de emotiile negative, e cazul sa te adesezi unui specialist. In acest fel poti scapa cat mai repede de depresia postpartum. Daca inca nu esti sigura ca esti deprimata, poti incerca sa identifici si alte simptome care ar putea aparea in cazul depresiei postpartum.
In cazul unora dintre simptomele depresiei postpartum poate fi mult mai greu sa identifici cauza. Dar daca mai multe dintre acestea iti suna cunoscut, e cazul sa te adresezi unui specialist.

Spre exemplu, somnul nelinistit, insomnia sau momentele in care esti adormita in timpul zilei pot sa fie pur si simplu un „simptom” al faptului ca ai un copil mic care nu are un program de somn, te trezeste si te impiedica sa dormi cat ar fi necesar in mod normal. Dar daca iti dai seama ca nu reusesti sa adormi nici atunci cand ai avea un pic de timp liber pentru odihna, s-ar putea sa te confrunti cu depresia postpartum. Un alt simptom mai poate fi dificultatea de a te concentra si de a la decizii, dar si pierderea increderii in tine.

Indicii ale depresiei postpartum pentru familie

  • plange des si aparent fara motiv;
  • are dificultati in a se atasa emotiona de copilul ei;
  • se neglijeaza pe sine;
  • ii este afectata atentia;
  • si-a pierdut simtul umorului si nimic nu pare sa o mai amuze;
  • temeri irationale si excesive legate de sanatatea copilului.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.
Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.