Procurorii DNA fac perchezitii, luni, la doua firme din Voluntari, judetul Ilfov, dintre care una apartine fratelui deputatului Sebastian Ghita, intr-un dosar privind o licitatie a Ministerului Educatiei din 2013, pentru un proiect cu fonduri europene, in valoare de 33 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac perchezitii la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, si la SC Avitech Co. SRL, ambele din orasul Voluntari.

Perchezitiile au loc intr-un dosar in care se fac cercetari in legatura cu o licitatie a Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, din 2013, pentru proiectul "Internet in scoala ta", finantat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza "suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in anul 2013, in legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului pentru proiectul «Internet in scoala ta», finantat integral din fonduri europene".

In acest dosar, procurorii fac perchezitii la doua adrese din Bucuresti si judetul Ilfov, reprezentand sediile unor societati comerciale, a precizat DNA. Procurorii sunt sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Programul "Internet in scoala ta. Conectarea la internet broadband a unitatilor scolare din zona rurala si mic urbana" a fost semnat in 2 decembrie 2013, la Ministerul Educatiei. Contractul a avut o valoare de 119.840.000 de lei, fara TVA, o perioada de implementare de sase luni si una de mentenanta de cinci luni. Proiectul prevedea conectarea a 2.446 de scoli la internet.

Mihnea Costoiu, care in acea perioada era ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, declara ca, dupa conectarea a 2.446 de scoli la internet, de acest serviciu ar urma sa beneficieze, alte 7.000, in cadrul unui proiect sectorial derulat in perioada 2014-2020.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

La sfarsitul lunii martie 2013, erau depuse oferte pentru acest program din partea consortiilor formate din Asesoft International si Orange Romania, respectiv Omnilogic, Avitech Co. si Romtelecom.

Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita - 67,12%, Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu - 24,83%. Numele firmei apare si in raportul Curtii de Conturi pe anul 2013, publicat recent, in care se arata ca au fost constatate nereguli privind conditiile in care reprezentantii MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (reteaua voce-date din cadrul Centrului de Contact). Specialistii sustin ca, la data efectuarii misiunii de audit, sistemul call center nu era functional, desi contractul a fost incheiat la data de 16.10.2009, cu o durata initiala de 26 de luni.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Perioada a fost modificata prin 11 acte aditionale pana la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui avand ca efect "uzura morala a echipamentelor si a solutiilor software alese, situatie care genereaza cheltuieli suplimentare de upgradare".

In acelasi timp, Curtea de Conturi a atras atentia cu privire la faptul ca prin contract au fost incluse servicii de mentenanta, garantie si suport in valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garantiei acordate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.