A creste un copil independent si cu incredere in sine este obiectivul majoritatii parintilor.

Acesta ar trebui sa fie unul din scopurile educatiei, ca in urma unui bun “parenting” copilul sa capete gradual independenta pana va ajunge un adult stapan pe viata sa.

Insa este important ca mamele sa cunoasca aceasta notiune de “independenta” care de multe ori este confundata cu altceva!

Nu trebuie sa uitam ca in primii ani, dar mai ales luni, copilul se bazeaza pe noi pentru hrana, ingrijire, mobilitate, ei nefiind capabili de aceste lucruri. A vorbi despre “bebelusi independenti” este neadecvat si nefiresc, deci nu aveti motive sa le invidiati pe cele care sustin acest lucru prin exemple de genul:

  • Bebelusul meu isi tine singur biberonul cu lapte ceea ce nu este doar periculos dar il priveaza si de apropierea mamei;
  • Bebelusul meu s-a invatat sa adoarma singur, lucru putin probabil daca nu a fost fortat, caci bebelusii au nevoie de noi la somn, nu sunt capabili sa intre in starea de somn “neasistati”;
  • Bebelusul meu sta cu oricine il las deci tot este dependent de prezenta unui adult, atata ca mama “scapa de-o grija”, dar asta nu e un motiv sa-l proclame “independent”.
Un copil nu ajunge independent prin “dresaj” sau prin obligare, fortare, santaj, pedepse ci printr-o ghidare atenta si plina de afectiune. Copiii nu-si castiga singuri independenta, ei nu au nici experienta, nici abilitati pentru acest lucru, ei trebuie indrumati.

Cum indrumam copilul spre independenta?

Exista niste ingrediente esentiale pe care parintii trebuie sa le ofere pentru a le asigura copiilor accesul pe calea independentei:
  • Tratarea copilului cu iubire si respect inca de la nastere;
  • Aratarea increderii in competentele copilului, in capacitatile sale;
  • Asigurarea copilului ca are control asupra propriei sale vieti si nu e doar o marioneta in mainile adultilor;
  • Oferirea indrumarii dar si a libertatii de a lua decizii proprii.

Din pacate unii parinti/educatori considera ca pentru a ajunge la independenta un copil trebuie “impins”, ambitionat prin comparatii cu alti copii, motivat prin recompense, rusinat ca nu stie sa faca ceva ... De fapt acestea sunt cai de a obtine copii dependenti de laudele altora, sau frustrati, sau “reactivi”, care vor face mereu opusul a ce li se cere.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.