Barajul hidrocentralei Portile de Fier 1 nu pune sub nicio forma in pericol siguranta in functionare a grupurilor energetice si nici siguranta populatiei, a comunicat Hidroelectrica, dupa ce sindicatul Portile de Fier a anuntat ca barajul are fisuri care pericliteaza unitatea.

"In conformitate cu prevederile Legii privind siguranta barajelor, Hidroelectrica tine in permanenta sub control starea constructiilor hidroenergetice aflate in administrarea sa. Amenajarea Portile de Fier 1 este urmarita in permanenta de catre personal specializat in urmarirea comportarii constructiilor prin intermediul a 2.910 de aparate de masura si control montate pe baraj", se arata intr-un comunicat al companiei de stat.

Presedintele Sindicatului Portile de Fier, Cristinel Popescu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca din cauza unor lucrari care nu s-au facut de-a lungul timpului la Barajul Portile de Fier I au aparut fisuri si rupturi la stavilele barajului deversor, iar izolatia electrica, pusa in functiune in anii ’70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu, scrie MEDIAFAX.

Popescu a aratat ca si barajul de la Sucursala Portile de Fier II functioneaza "cu tot felul de improvizatii", existand si acolo infiltratii care duc la inregistrarea de pierderi pentru companie.

Hidroelectrica a anuntat insa ca Popescu nu mai este salariat al Hidroelectrica, fiind concediat disciplinar, iar sindicatul Portile de Fier, constituit la nivelul sucursalei Hidroserv Portile de Fier, si-a pierdut reprezentativitatea la nivelul Hidroserv.

"Fisurile si infiltratiile existente, care de altfel sunt uzuale la astfel de constructii, nu pun in pericol functionarea in conditii de siguranta a barajului si a echipamentelor hidro-electro- mecanice, fapt atestat prin expertize, autorizatii (...)", se precizeaza in comunicat.

Hidroelectrica mentioneaza ca, avand in vedere importanta strategica pentru companie si pentru sistemul energetic national a hidrocentralei Portile de Fier, a alocat in ultimii 15 ani fonduri de 1, 7 miliarde lei (peste 400 milioane euro) pentru lucrari de retehnologizare si mentenanta, echipamente si constructii hidrotehnice.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.