Administratia locala din Alba Iulia a introdus, incepand de luni, un sistem de taxare pentru autoturismele care intra in Cetatea Alba Carolina din municipiu, sistemul fiind pe baza de cartele abonament pentru riverani, in valoare de 30 lei pe an, si taxa de 2 lei pe ora pentru turisti.

Purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia, Mihai Coser, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca sistemul de taxare pentru autoturismele care intra si parcheaza in interiorul Cetatii Alba Carolina din municipiu este in faza de verificare si va deveni operational din 23 februarie.

"Timp de o saptamana, personalul tehnic va verifica capacitatile de functionare ale echipamentului de acces montat: recunoasterea cartelelor magnetice distribuite riveranilor si celor care desfasoara activitati constant in interiorul cetatii, eliberarea tichetelor de acces, modul de incasare al fluxului de numerar. In aceasta perioada nu vor fi incasate taxe pentru intrarea in cetate", a spus Coser.

Abonamentul de parcare va fi destinat doar riveranilor si celor care lucreaza in interiorul cetatii si va costa 30 de lei pe an, iar pentru turisti si ceilalti soferi care nu au carduri de acces tip abonament, taxa de intrare si stationare in cetate va fi de 2 lei pe ora. In interiorul cetatii sunt aproximativ 250 de locuri de parcare pentru public si 10 locuri de parcare pentru autovehiculele persoanelor cu handicap. In zona interioara Cetatii Alba Carolina se afla Catedrala Reintregirii, Catedrala Romano-catolica, Muzeul National al Unirii si Sala Unirii, Universitatea "1 Decembrie 1918", un hotel medieval, precum si alte institutii sau spatii cu destinatie turistica.

Cetatea din Alba Iulia a fost construita la inceputul secolului al XVIII-lea, intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban din Romania. Lucrarile propriu-zise la fortificatia de la Alba Iulia au inceput la 4 noiembrie 1715, cand s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat imparatului, situat pe latura de nord a cetatii. Centrul militar al Transilvaniei si depozit general pentru armament, pe acea vreme, cetatea are valoare arhitecturala datorita lucrarilor in piatra realizate de sculptori italieni in urma cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi. Inainte de a se ridica fortificatia de tip Vauban pe acest loc a mai existat o cetate medievala, iar anterior, incepand cu anul 104, un castru roman, cele trei fortificatii fiind construite in timp una peste alta.

Citeste si:
[Video] Alba Iulia, una dintre destinatiile preferate de 1 Mai
Video  Alba Iulia, una...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.