“Orasul (non)sexist - Inventar al discriminarilor urbane sensibil la gen” reprezinta o cercetare de pionierat in Romania, care a avut ca obiect de studiu discriminarea urbana de gen din Bucuresti.

Puteti consulta si/sau descarca cercetarea de pe site-ul proiectului.

Parte integranta a proiectului Discriminari urbane. Program de cetatenie activa sensibil la gen, inventarul reprezinta rezultatul unui demers de cercetare realizat de catre Societatea de Analize Feministe AnA in parteneriat cu Asociatia Front. Volumul, coordonat de Laura Grünberg si Diana Elena Neaga, reuneste studii in care este analizata din diverse perspective dimensiunea de gen a Bucurestiului: autoarele investigheaza numele strazilor, tipul de statui, publicitatea stradala, libertatea de miscare si de exprimare in spatiul public de care se pot bucura femeile in Capitala, etc.

In curand, cercetarea va aparea si in format tiparit si va fi distribuita gratuit, cu ocazia diferitelor evenimente ale proiectului.

Cum identificam discriminarea urbana de gen?

Va provocam sa va puneti cateva intrebari: Este Bucurestiul-capitala Romaniei un oras european, atent la problemele de incluziune, diversitate, egalitate? Este pentru femei orasul la nivel macro – de politici urbane, la nivel messo – de planificare locala sau la nivel micro – de practici cotidiene un spatiu sigur si prietenos? Este orasul planificat si construit (si) dupa calapodul nevoilor femeilor in diversitatea lor de varste, etnii, clase sociale, educatie, stare de sanatate?

Este Bucurestiul un oras sexist, homofob, transfob, rasist? Care sunt zonele de frica mentala pentru femeile din Bucuresti? Este un loc sigur pentru femeile tinere sau cele mai in varsta? Este un oras in care a merge cu caruciorul in parc este o placere sau o corvoada pentru parinti? Care femei sunt reprezentate si care nu in spatiul urban? De ce, in Bucuresti, atat de putine strazi sau bulevarde poarta nume de femei? Se regasesc asa cum merita femeile in memoria colectiva a acestui oras? De ce printre atatea statui si monumente nu exista in Bucuresti (in Romania) un monument dedicat victimelor politicilor pronataliste?

Volumul “Orasul (non)sexist - Un inventar al discriminarilor urbane sensibil la gen” informeaza si provoca autoritatile, cetatenii si reprezentantii mass-mediei astfel ca impreuna sa construim un BUCURESTI mai prietenos cu TOTI locuitorii sai!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.