Cumparatorii pot reclama comerciantii care nu emit bon fiscal la un numar de telefon pus la dispozitie de Fisc, care va fi afisat obligatoriu in magazine de la 1 martie, ANAF urmand sa verifice activitatea firmelor care au emis bonurile castigatoare la loteria fiscala.

Magazinele vor avea obligatia, de la 1 martie, sa detina la vedere un afis informativ cu un numar de telefon la care cumparatorii pot reclama neemiterea unui bon fiscal pentru produsul achziitionat. Apelul la numarul de telefon pus la dispozitie de ANAF este gratuit.
"Autoritatile vor pune la dispozitie un Telverde la care veti suna. La acel Telverde va raspunde o persoana sau un reprezentant care va va directiona mai departe. O echipa a ANAF care ori atunci, ori cand timpul ii va permite, va va lua toate datele de contact, deja are ziua si ora. Daca magazinul de unde va cumparati o pereche de pantofi de 300 de lei, de exemplu, va avea emis inainte de data si ora la care sunati un bon fiscal de 300 de lei, atunci va avea o problema", a declarat duminica ministrul Finantelor, Darius Valcov, la Realitatea TV.

El a aratat ca numarul este deja stabilit, insa a precizat ca nu l-a retinut pentru a-l comunica. Acesta este stabilit prin ordin de ministru, precum si modelul afisului care va fi prezentat in magazine. Cumparatorii trebuie sa anunte la telefon locatia de unde achizitioneaza produsul pentru care comerciantul refuza sa emita bon fiscal, fiind inregistrata automat data si ora apelului.

Pe de alta parte, ministrul a precizat ca, pentru bonurile castigatoare la loteria fiscala, ANAF va verifica validitatea bonurilor la firmele emitente, dar si activitatea firmei respective. "Este o veste foarte buna pentru cel care are bonul castigator, dar nu trebuie sa ascund ca aceasta loterie are si o parte care ne va duce spre un control mai amanuntit, pentru ca firma care l-a emis va primi si dumneaei in dar un control de la inspectorii ANAF pentru a verifica daca acel bon este in regula si este valid. Practic vor fi 100 de norocosi, sa spunem, dar vor fi si 100 de firme care vor fi controlate, cele care au emis aceste bonuri. Si daca tot mergem sa vedem daca este valid, vom face si un control al activitatii acelei firme", a spus Valcov.

Loteria bonurilor fiscale va consta in extrageri lunare sau ocazionale a bonurilor primite de cumparatori si cu posibilitatea ca, din martie, un client sa aiba dreptul sa nu achite produsul selectat sau consumat daca nu a primit bon fiscal de la comerciant. "Ordonanta prevede ca, incepand cu 1 martie, in cazul refuzului agentului economic de a emite si inmana bon fiscal, cumparatorul sa poata sa nu achite bunul dobandit sau serviciul prestat, avand in vedere ca o tranzactie nefiscalizata nu reprezinta altceva decat o incalcare a legii. Asadar, cumparatorul poate pastra bunul fara sa il mai plateasca in cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal", a transmis saptamana trecuta Ministerul Finantelor printr-un comunicat.

Citeste si:
Primii câștigători la Loteria Vaccinării în urma extragerii de...
Cine sunt primii câștigători...

Prima extragere ocazionala a loteriei bonurilor fiscale va fi organizata a doua zi de Paste, pe 13 aprilie, la care vor participa bonurile fiscale emise intre 2 februarie si 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei. La loteria bonurilor fiscale poate participa oricare persoana care indeplineste conditiile, fiind eliminat pragul minim de varsta de 18 ani. Astfel, in cadrul loteriei se vor extrage un numar din intervalul 1-999, reprezentand valoarea bonului fiscal fara subdiviziunile leului, precum si data emiterii bonului, scrie MEDIAFAX.

Totodata, a fost eliminata restrictia de castig cu un singur bon de persoana pe extragere. Astfel, in cazul in care o persoana are doua sau mai multe bonuri castigatoare la o extragere, va primi banii pentru toate bonurile castigatoare. Spre exemplu, daca la extragere a rezultat valoarea 85, atunci sunt castigatoare bonurile fiscale cu valoare intre 85,00 lei si 85,99 lei.

Citeste si:
Pregătirile pentru Târgul de Crăciun din București au început
Pregătirile pentru Târgul de...

Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, dupa minimum 15 zile de la sfarsitul intervalului calendaristic participant la Loterie. Toti posesorii de bonuri fiscale care indeplinesc cumulativ cele doua conditii trebuie sa se prezinte, in termen de 30 de zile, la orice unitate ANAF pentru a depune bonul fiscal in original. In decurs de 10 zile de la expirarea perioadei, unitatile teritoriale transmit catre ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.