Invitatiile transmise de ICR Paris impreuna cu o lista continand aprecieri nepotrivite la adresa unor invitati a provocat, la sfarsitul acestei saptamani, reactia MAE, care a sanctionat persoana responsabila, si a FADERE, care cere demiterea personalului implicat in corespondenta "rusinoasa".

Scriitorul Radu Portocala, unul dintre invitatii la intalnirea comunitatii romanesti cu presedintele Klaus Iohannis, care urmeaza sa aiba loc in 10 februarie la Paris, a primit, recent, o invitatie de la ICR Paris care avea atasat si un document de uz intern ce continea aprecieri precum "indezirabil" sau scarbos" la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului roman la Paris, Bogdan Mazuru, pentru a-i semnala incidentul. Scrisoarea sa a fost facuta publica de scriitorul Eugen Mihaescu, care a transmis-o site-ului cotidianul.ro, scrie MEDIAFAX.

"Domnule Ambasador, Am primit invitatia pe care ati trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitatie «strict personala, valabila pentru o singura persoana», desi, in cele mai multe cazuri, ea era adresata unor persoane casatorite. Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat - in realitate, un mesaj emis de dna Brasat si redirectionat de ICR. Las de-o parte faptul ca directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit sa fie puncte - detaliu fara nici un interes intr-un context in care limba romana este mutilata aproape de toti cei care o folosesc. Ce m-a interesat este fisierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat sa-l stearga (caci imi inchipui ca nu era destinat difuzarii). Gasesc in el mentiunea, repetata de mai multe ori, «vrea cu sotia», care da impresia ca a fost scrisa avind in minte cuvintul «miloge». Banuiesc ca asta e pricina modificarii care apare in versiunea a doua a invitatiei: «strict personala, valabila pentru o singura persoana/2 persoane (dupa caz)». Fireste, nu-mi ingadui sa va dau lectii, dar si adaugirea de ultim moment, si formula sunt foarte putin diplomatice…

Gasesc, de asemenea, o buna parte din bucataria interna a Ambasadei: cine invita pe cine. Eu, de pilda, sint invitat de X, adica de nimeni, ci doar asa, in virtutea inertiei. In sfirsit, consider ca este o gafa monumentala faptul ca in acest fisier o serie de persoane primesc calificativul «indezirabil», iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept «scirbos»! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred ca Ambasada, care a raspindit aceasta lista, le datoreaza scuze. In ce ma priveste, veti intelege, sint sigur, ca faptul de a frecvanta o institutie care functioneaza astfel si care lipeste etichete ca in anii ’50 s-ar afla in totala contradictie cu convingerile mele. Cu mare si trista nedumerire, Radu Portocala", se precizeaza in scrisoarea adresata ambasadorului Mazuru.

Ministerul de Externe a reactionat, vineri, printr-un comunicat de presa in care anunta ca persoana responsabila pentru acest incident a fost sanctionata cu avertisment, in comunicatul MAE nefiind mentionat insa niciun nume. "Referitor la situatia creata la Paris, prin transmiterea unor invitatii insotite, in mod eronat si regretabil, de un fisier de uz intern al Ambasadei Romaniei la Paris, MAE precizeaza ca fata de persoana responsabila de comiterea faptei respective a fost deja aplicata masura sanctiunii cu avertisment", se arata in comunicatul MAE.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a informat ca a fost dispusa convocarea in Centrala a persoanei responsabile pentru a da explicatii in fata Corpului de Control si Evaluare Diplomatica din cadrul institutiei. MAE a mai precizat ca adnotarile pe marginea documentului de uz intern "nu reflecta opinia sau aprecierile Ambasadei Romaniei la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabila a si fost sanctionata".

Institutul Cultural Roman a precizat, la randul sau, ca ceea ce s-a intamplat la Paris nu intra sub incidenta subordonarii fata de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativa. "In conformitate cu legea de organizare si functionare a ICR, reprezentantele din strainatate au o dubla subordonare: fata de Institut, in ceea ce priveste programele culturale, si fata de MAE, pe linie administrativa - chiria spatiilor, salarii, dotari logistice etc. Din aceasta perspectiva, ceea ce s-a intamplat la Paris nu intra sub incidenta subordonarii fata de ICR. Prin urmare, nu putem emite un punct de vedere cu privire la un eveniment care nu tine de atributiile ICR", se arata intr-un raspuns transmis, sambata, la solicitarea MEDIAFAX, de reprezentantii Directiei de Comunicare a Institutului Cultural Roman.

Citeste si:
Jador, primele declarații în scandalul cu Florin Salam. De la ce a...
Jador, primele declarații în...

La acest scandal a reactionat si Federatia asociatiilor de romani din Europa, care cere demiterea personalului ICR implicat in aceasta corespondenta, precum si a angajatilor Ambasadei de la Paris care nu au reclamat continutul documentului la MAE. "FADERE, Federatia asociatiilor de romani din Europa cere ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, demiterea personalului Institutului Cultural Roman implicat in corespondenta rusinoasa de la Paris. De asemenea, cerem demisia personalului din cadrul Ambasadei Romaniei de la Paris care a primit acest document si s-a complacut in caracterizarile celor de la ICR fara sa reclame acest lucru la Bucuresti", arata FADERE, intr-un comunicat de presa transmis sambata.

Asociatia considera ca incidentul este "o rusine pentru Romania si pentru sutele de diplomati romani care isi fac munca cu onoare, reprezentand tara cu cinste". "Speram ca raspunsul Ministerului de Externe sa fie imediat si sa serveasca de exemplu tuturor diplomatilor care inca nu inteleg ca ei sunt acolo ca sa serveasca Romania si comunitatile romanesti din afara granitelor", spune Daniel Tecu, presedintele FADERE.

Citeste si:
Ramona Olaru, moment de panică în Paris. Ce i s-a întâmplat...
Ramona Olaru, moment de...

La conducerea ICR Paris se afla Yvette Seraphina-Ivona Fulicea, care a fost numita director al ICR Paris anul trecut, anterior fiind ministru consilier in cadrul Ambasadei Romaniei din Franta. La audierea din comisiile de politica externa si de cultura din Senat, din 24 iunie 2014, Fulicea a fost sfatuita sa contrabalanseze prin evenimente culturale imaginea negativa a Romaniei facuta de nomazi si de "fustele largi".

"Parisul nu-i un loc usor, e un loc complicat, imaginea Romaniei nu e cea mai roza in ultimul timp. E o incercare extraordinara, dar sunt convinsa ca prin cultura putem realmente sa ne reluam locul de egal al oricui in lumea asta, inclusiv la Paris", declara ea la audiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.