Fostul director al Institutului Cantacuzino Radu Iordachel este urmarit penal in dosarul deschis la Parchetul instantei supreme, privind datoriile acumulate de institut si sistarea productiei de vaccin antigripal, potrivit unor surse judiciare.

Oficiali din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul lui Radu Iordachel, fara a preciza care sunt faptele de care acesta este acuzat.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta in acest caz vizeaza fapte de abuz in serviciu, in legatura cu datoriile acumultate de institut si sistarea productiei de vaccin antigripal.

Radu Iordachel a demisionat, in 2 octombrie, de la conducerea Institutului Cantacuzino, dupa ce Guvernul a aprobat trecerea institutiei din coordonarea Ministerului Sanatatii la Ministerul Educatiei si in urma protestelor angajatilor, care au cerut schimbarea acestuia din functie.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, declara atunci ca datoriile institutului la Agentia Nationala de Administrare Fiscala sunt in jur de 11 milioane de lei.

Banicioiu spunea ca pentru datoriile acumulate de Institutul Cantacuzinovor raspunde cei vinovati. "Nu sunt organ de ancheta. Noi am facut toate sesizarile tocmai pentru ca vrem sa raspunda toti cei vinovati. Dupa cate stiti bine, este o ancheta penala desfasurata de Parchet. Este acum, toti sunt audiati, exact cursul normal al unei anchete penale", preciza ministrul.

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfarsitul anului 2013, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Ministerul Sanatatii a desemnat o comisie de experti care a analizat efectele vaccinului antigripal. Intrucat produsul s-a dovedit neconform, el a ramas in custodia Institutului Cantacuzino.

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intocmit dupa verificarile facute la Cantacuzino din perioada 25 - 27 februarie, arata ca productia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a inceput foarte tarziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvata a sistemului de calitate.

Verificarile la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialistilor OMS, ca institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5-10 ani.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Citeste si:
Primarul Iașiului, Mihai Chirica, este urmărit penal de DNA sub...
Primarul Iașiului, Mihai...

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.