Peste 90 la suta din cardurile de sanatate au ajuns la asigurati si peste 100.000 au fost deja activate, urmand ca, de la 1 februarie, cel mai probabil, folosirea acestora sa devina obligatorie, a declarat joi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

"Cardurile de sanatate asigura un control mai bun al banilor. Banii sa ii dam acolo unde trebuie si cand trebuie", a spus presedintele CNAS, cu prilejul conferintei regionale "Medicul de familie - practician si manager", organizata de Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Ciurchea a precizat ca distributia cardurilor s-a facut in proportie de 90 la suta, urmand ca medicii de familie sa distribuie restul. El a mai spus ca sub 10 la suta dintre carduri au fost retrimise Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti pentru ca aveau anumite greseli, care vor fi remediate.

Si Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti vor primi cardurile in scurt timp. La ei, Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, a spus ca ar fi necesar ca toata lumea sa primeasca card. "De la nasterea unui copil, ii acorzi servicii medicale", a explicat ea, potrivit MEDIAFAX.

Vasile Ciurchea a mai spus ca, in primele luni, lucrurile vor merge in paralel si se va folosi atat cardul, cat si raportarile medicilor, pentru a fi evitate sincopele. Intrebat despre bugetul pe 2015, Ciurchea a spus ca "va fi cel putin la nivelul acestui an".

"Vineri se trimite in Parlament bugetul. Banii alocati medicilor de familie vor ramane aici. Valoarea punctului nu a scazut, ba din contra a crescut", a declarat presedintele CNAS.

Potrivit lui Ciurchea, pana la jumatatea lui 2015 se va gasi formula ca medicul de familie sa nu mai raspunda pentru declaratiile pe proprie raspundere ale pacientilor cu privire la venituri. "Sunt in tratative cu ANAF-ul. Se va transfera ANAF-ului tot ce tine de contribuabil si veniturile acestuia", a mai spus presedintele CNAS.

El a mentionat si ca, din 2015, medicii de familie ar putea primi "un plus" pentru anumite servicii.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

"Anul viitor intentionez sa primiti un plus pentru niste servicii. Luam de exemplu diabetul. Ne dorim sa nu creasca bazinul de diabetici. O sa gandim impreuna un sistem de monitorizare si sa cointeresam si pacientul. La fel pentru HIV/ SIDA si alte boli. Sa ne concentram pe niste arii terapeutice Este importanta cointeresarea pacientului. Poate la un moment dat pacientul va plati o suma de bani daca nu respecta regimul dat de medic - medicatie, stil de viata", a mai spus Ciurchea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.