O treime din populatia Romaniei are dificultati financiare din cand in cand, la fel ca in Polonia si Slovacia, potrivit unui studiu realizat de grupul Kruk, recuperator de creante, numai 25% dintre romani fiind dispusi sa ceara ajutorul familiei, iar 39% au intentia sa apeleze la angajator.

Studiul, realizat in Romania pe un esantion de 807 persoane in perioada septembrie-octombrie, releva ca 32% din respondenti recunosc ca au probleme cu plata datoriilor si ca nu se afla prima oara in aceasta situatie, ponderile fiind apropiate in Cehia si Slovacia, intre 22% si 33%.

Daca ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, 25% dintre romani ar cere familie sprijin financiar, spre deosebire de slovaci (79%), cehi (82%) si polonezi (55%). In schimb, 39% dintre romani ar cere ajutorul financiar angajatorului, scrie MEDIAFAX.

"Jumatate dintre romani sunt refractari la ideea de a-si impartasi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulti, deoarece se tem ca aceasta problema ar putea afecta atmosfera din familie. Totodata, 41% considera ca isi protejeaza familia daca nu discuta despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenti sunt prea mandri sa impartaseasca situatia sau le este rusine", a declarat miercuri, intr-o conferinta (prin inregistrare video), Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administratie al Kruk.

Numai 50% dintre polonezii cu datorii si 66% dintre romani isi informeaza sotia sau sotul despre aceasta situatie, iar daca relatia lor nu este oficializata si persoanele traiesc in concubinaj, ponderea scade la 11% in Polonia si Romania, respectiv 26% in Cehia si Slovacia.

O treime dintre cei chestionati afirma ca prietenii si, intr-o proportie similara, vecinii nu trebuie sa stie despre dificultatile lor financiare si numai 1% dintre acestia ar spune colegilor ca sunt datornici.

In acelasi timp, 54% dintre respondenti le-ar impartasi copiilor problemele financiare cu care se confrunta familia,considerand ca este o metoda buna de a-i invata ce inseamna responsabilitatea financiara, dar si pentru ca este cea mai buna cale de a-i face constienti ca nu isi pot permite anumite lucruri.

"Putem observa ca respondentilor care si-au declarat disponibilitatea de a discuta problemele financiare cu copiii le este mai usor sa le refuze acestora anumite placeri cand se confrunta cu probleme financiare, in timp ce mai mult de jumatate dintre cei care nu vor sa impartaseasca aceste probleme cu copiii nici nu le pot refuza acestora cerintele", afirma Roxana Nicoara, research manager in cadrul companiei de cercetare de piata TNS CSOP, care a efectuat studiul pentru Kruk in Romania.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.