O fetita de doi ani si jumatate, diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un timp la nastere, este primul copil roman tratat cu celule stem mezenchimale recoltate din cordonul ombilical, la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia.

Anastasia s-a nascut in luna decembrie 2011. Sapte luni si jumatate mai tarziu, fetita a fost diagnosticata cu tetrapareza cerebrala infantila forma spastica distonica bilaterala, o boala cauzata de lipsa oxigenarii creierului pentru un interval de timp, la nastere. La 18 luni de la nastere Anastasia era sub observatie pentru dezvoltare intarziata psihomotorie manifestata printr-un control slab al capului, lipsa controlului trunchiului, utilizarea cu preponderenta a mainii stangi cu care apuca slab obiecte, mana dreapta fiind tinuta cu pumnul flexat.

La acel moment, s-a recomandat un tratament de reabilitare, exercitii pentru controlul mai bun al capului si exploatare camp vizual, stimulare coordonare ochi-mana. Kinetoterapia a inceput la scurt timp de la diagnosticare si continua, nefiind inregistrate modificari marcante ale starii Anastasiei. Medicul neurolog din Romania a recomandat efectuarea unei terapii cu celule stem. Deoarece astfel de interventii nu se fac la acest moment in Romania, inteventia s-a realizat in Polonia, potrivit unui comunicat al bancii de celule stem Biogenis, scrie MEDIAFAX.

Procedura a constat intr-o punctie lombara si infuzie de celule stem mezenchimale in lichidul cefalorahidian. Medicii spera ca prin acest tratatment sa se imbunatateasca circulatia cerebrala, prin aparitia unor noi vase de sange, precum si imbunatatirea legaturilor nervoase. La doar o zi de la transplant, Anastasia a spus pentru prima data, in mod clar, "Mama!". Tratamentul va continua cu inca cel putin doua astfel de infuzii cu celule stem mezenchimale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.