Nicusor Constantinescu le-a spus judecatorilor din Turcia ca va veni de bunavoie in Romania astfel ca instanta nu a dispus arestarea lui.

Potrivit sursei citate, Constantinescu le-a aratat magistratilor turci documente din care reiese ca el intentiona sa se intoarca in Romania din SUA, de bunavoie, in viitorul apropiat. In aceste conditii, a mai spus avocatul, presedintele suspendat al CJ Constanta nu a mai fost arestat de instanta din Turcia si va reveni in tara cu o cursa aeriana care va pleca din Turcia miercuri la ora 23.00 sau cu una programata sa plece joi la 10.00.

Presedintele suspendat al CJ Constanta a fost retinut de autoritatile din Turcia, dupa ce Ministerul Justitiei a transmis documentele privind aducerea lui in tara, pentru a fi arestat preventiv in dosarele in care este judecat, au declarat anterior, surse judiciare. El a fost dus apoi la o instanta, pentru confirmarea mandatului de urmarire internationala emis pe numele lui dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea lui preventiva. Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta ar fi in Turcia de mai bine de o saptamana. Inainte de a ajunge in Turcia, Nicusor Constantinescu s-a aflat in SUA. Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost insa respinsa de autoritatile din Statele Unite ale Americii, au declarat, surse judiciare.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, la inceputul lunii septembrie, ca exista informatii cu privire la locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si "orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze".

Nicusor Constantinescu a trimis, la inceputul lui septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustinea ca justitia romana e controlata de DNA si cerea respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit unui document obtinut in exclusivitate de MEDIAFAX.

"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", a aratat avocatul Catalin Dancu, in preambulul documentului citat.

Citeste si:
Robert Cazanciuc: Începerea școlii aduce pe culmile disperării...
Robert Cazanciuc: Începerea...

Dancu a mai scris in memoriu ca "intrucat a fost emis un mandat international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii".

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca "inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York", la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

In 29 august, tot Curtea de Apel Bucuresti a admis o contestatia in anulare a procurorilor anticoruptie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucuresti sa emita mandat european de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu si sa-l dea pe acesta in urmarire internationala. Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat international de arestare, dupa ce acesta nu a revenit in tara in urma unei operatii facute in SUA. Masura de arestare, dispusa de Tribunalul Capitalei, nu a fost insa mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.