Planul national de protectie impotriva inundatiilor, ce urma sa fie finalizat pana la sfarsitul anului, cu o investitie de peste 201 milioane de lei, in cea mai mare parte fonduri europene, va fi finalizat pana in decembrie 2015, in urma introducerii unor noi activitati, potrivit unui proiect de HG.

Proiectul de hotarare de Guvern lansat in dezbatere de Ministerul Mediului prezinta programul de realizare a Planului national pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor si finantarea acestuia. Elaborarea Planului de management al riscului la inundatii avea termen decembrie 2015, insa Romania si-a asumat ca indeplineste aceasta cerinta cu un an mai devreme, scrie MEDIAFAX.

Prin prezentul proiect de HG, se propune insa ca termenul de finalizare sa fie tot 31 decembrie 2015.

"Ca urmare a aprobarii finantarii prin Programul Operational Sectorial Mediu- Axa prioritara 5 - si in conformitate cu Ghidul Solicitantului aprobat prin Decizia Comisiei Europene CE(2007) 3467 din 11 iulie 2007 au fost introduse activitati suplimentare si anume: Evaluare de Mediu (SEA), Audit independent al proiectului, scenarii de amenajare si Dotari Unitatea de Implementare a Proiectului", se aata in nota de fundamentare, precizandu-se ca obligativitatea introducerii acestor activitati noi a condus la cresterea valorii fiecarui proiect, crescand implicit durata de
executie prevazuta initial.

Intr-un proiect de HG din mai 2014, vizand tot elaborarea Planului de management al riscului la inundatii, insa pana in decembrie 2014, se arata ca, in acest scop, au fost alocati peste 34 de milioane de lei (80 la suta - fonduri europene - si 20 la suta cofinantare), astfel ca investitia totala inceputa in 2005 se ridica la 201.342.446 lei, fiind asigurata din Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) si Fondul pentru Mediu.

Cu suma de peste 167 de milioane de lei, pana in decembrie 2013, au fost elaborate studiile tuturor celor 11 bazine hidrografice, pe baza carora au fost intocmite hartile de hazard. Ulterior, au fost realizate si hartile de risc, din fonduri proprii ale ANAR, Romania indeplinindu-si astfel o obligatie impusa de Directiva Europene privind evaluarea si managementul riscului la inundatii 2007/60/EC.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Hartile de hazard la inundatii indica zonele potential inundabile din tara, pe baza lor putandu-se calcula si viteza si adancimea cu care poate veni o viitura pe o anumita zona. Peste acestea, trebuie suprapuse hartile de risc, care cuprind obiectivele socio-economice din zonele inundabile, pentru determinarea potentialelor pagube.

Urmatoarea cerinta a directivei europene mentionate este elaborarea Planului de management al riscului la inundatii, cu termen decembrie 2015.
In perioada 2005 - 2013 Romania s-a confruntat cu grave inundatii, viiturile produse pe cursurile de apa interioare afectand toate judetele tarii, se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG citat.

In urma viiturilor de pe cursurile de apa interioare, au fost inundate 2.320 de localitati, 76 de persoane au decedat iar 12.070 au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate 93.976 case si anexe gospodaresti, precum si 1.063 de obiective social-economice. Printre lucrarile de infrastructura afectate se numara 560 km drumuri nationale, 9.860 km drumuri judetene si/sau comunale, 24 km cale ferata, 9.113 poduri si podete si 630 constructii hidrotehnice cu rol de gospodarire a resurselor de apa si de aparare impotriva inundatiilor. Valoarea totala a pagubelor a fost de aproape 6 miliarde de lei.

Citeste si:
Fostul ministru al Transporturilor: "Lotul 2 al autostrăzii A10...
Fostul ministru al...

La viiturile produse pe cursurile de apa interioare li s-au adaugat cele produse pe fluviul Dunarea, care au produs pagube de circa 1,5 miliarde de lei, fiind afectate 808 localitati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.