Specialistii au atras atentia asupra faptului ca diabetul zaharat este o boala la fel de grava ca si infarctul, insa este o boala a tuturor specialitatilor pentru ca atinge toate organele, numai nefrologia.

Medicul Dragos Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a precizat ca diabetul zaharat nu mai este o boala a diabetologului, ci o boala a tuturor, si toate specialitatile sunt interesate in diagnosticul si tratamentul corect al unui pacient cu diabet zaharat.

"Diabetul zaharat atinge toate organele si pana la urma diabeticul se transforma intr-un pacient cardiologic, neurologic, nefrologic si chirurgical pe parcurusl evolutiei lui. In ceea ce priveste cardio-diabetologia, la ora actuala se discuta din ce in ce mai mult intre cele doua specializari. Diabetul este la fel de grav cum este si infarctul, iar peste 25 la suta dintre pacientii cardio-vasculari prezinta si diabet zaharat, asa ca este extrem de importanta colaborarea dintre specialistii care se ocupa de tratarea celor doua boli", a spus profesorul Vinereanu.

Medicul Mircea Penescu, de la Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila", a aratat ca rinichiul este o tinta in diabet intrucat, fiind un organ extrem de vascularizat, cade prada acestei boli care ataca vasul la orice nivel, in special vasele mici.

"Din pacate, nefrologia «recruteaza» peste 40 la suta din pacienti din randul diabeticilor. Mai toti diabeticii ajung sa prezinte complicatii renale si de aceea declansarea diabetului zaharat trebuie privita cu foarte multa atentie sub aspectul complicatiilor renale", a spus Mircea Penescu.

Si medicul Ioan Bruckner a sustinut necesitatea colaborarii medicilor din diferite specialitati pentru tratarea unui pacient diabetic, care are nevoie ca doctorul sa nu se limiteze la spectrul ingust al specialitatii sale. In cadrul conferintei de la Bucuresti, academicianul Constantin Ionescu Targoviste a declarat ca inca nu se cunosc cauzele care duc la declansarea diabetului, insa, la adulti, factorii care genereaza diabetul sunt mult mai numerosi, fiind in primul rand alimentari.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

"Legat de studiul cauzelor care stau la baza diabetului, personal consider ca am intrat intr-o pestera foarte mare, cu galerii multiple care unele duc in sus, altele in jos. Cred ca va mai necesita timp pana la aflarea cauzelor. In schimb, apreciez ca am ajuns foarte aproape de a cunoaste ce se intampla in tipul de diabet autoimun care apare la copii. In curand, cam peste 10 ani, vor fi identificati marcarii pentru identificarea momentului in care se declanseaza diabetul autoimun la copii", a spus Constantin Ionescu Targoviste.

Conferinta despre abordarea holistica a complicatiilor cronice micro si macrovasculare ale diabetului zaharat, coordonata de profesorul Gabriela Radulian, a reunit mai multi specialisti din tara din domenii precum: cardiologie, neurologie, oftalmologie, nefrologie, medicina interna, chirurgie, chirurgie vasculara, medicina de familie, dermatologie, psihologie.

Citeste si:
Grăsimea corporală îți poate indica bolile de care poți suferi
Grăsimea corporală îți poate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.