Dupa sapte ani de amanari distributia cardului national de sanatate care va fi utilizat de la prima vizita la medic incepe vineri.

Potrivit acordului-cadru incheiat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Compania Nationala Posta Romana, precum si contractelor subsecvente cu casele de asigurari de sanatate pentru distribuirea cardului national de sanatate, de vineri 19 septembrie incepe procesul de predare-primire a cardului national de sanatate.

Posta Romana va prelua, sorta, transporta si distribui cardurile nationale de asigurari de sanatate. Conform graficului de predare-primire, vor fi preluate in reteaua postala cate 600.000-700.000 de carduri pe zi, in cinci transe pentru fiecare judet. In 20 de zile lucratoare de la receptionarea cardurilor de sanatate, Posta Romana se obliga sa distribuie cardul de sanatate catre asigurati. Incepand din 19 septembrie, operatorii postali vor incepe distribuirea cardului catre asiguratii cu varsta peste 18 ani. Primele carduri vor fi primite de bucuresteni. In 22 septembrie va incepe distribuirea cardului, concomitent, in mai multe judete din tara. Procesul de distribuire va continua in luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurati pentru care au fost tiparite cardurile nationale de sanatate.

Cardul de sanatate va fi inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat, acesta va fi inapoiat casei de asigurari teritoriale in evidenta careia se afla asiguratul. Avizul pe care operatorul postal il lasa la domiciliul asiguratului, in cazul in care nu va fi gasit, va contine numarul de telefon al factorului postal, astfel incat asiguratul sa il poata contacta pentru a stabili intervalul orar in care poate reveni in zilele urmatoare pentru a-i preda cardul de sanatate.

Daca in cele 20 de zile lucratoare prevazute cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate sa il ridice personal de la casa de asigurari in a carei evidenta se afla, dupa 10 zile lucratoare, termen pe care Posta Romana il are la dispozitie pentru a preda cardul casei de asigurari. Tiparirea si distribuirea cardului national vor continua in urmatorii patru ani, pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat.

Citeste si:
3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
3 beneficii pe care le aduce...

Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica si pentru a depista si a remedia eventualele probleme depistate in functionarea acestei solutii informatice. CNAS a transmis o circulara catre casele de asigurari de sanatate prin care le solicita sa informeze furnizorii de servicii medicale cu care se afla in relatie contractuala despre stadiul de implementare a cardului national. In acest sens, este necesar ca furnizorii sa achizitioneze cititoarele de carduri, astfel incat cardul national sa poata fi utilizat atunci cand asiguratii il vor prezenta.

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv. Dupa ce va intra in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.
Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului. Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie din 2015.

Citeste si:
Recursul lui Traian Băsescu, la dosarul „Petrov”, amânat până în...
Recursul lui Traian Băsescu,...

Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, incepand de anul viitor, toate serviciile medicale sa fie validate si decontate doar prin intermediul cardului national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.