Social 11 August 2014 18:22
Starea de vigilenta privind Ebola ramane, iar reteaua sanitara unde ar putea fi tratati pacientii cu un astfel de diagnostic ar putea fi extinsa la patru, respectiv Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, au declarat, luni, reprezentantii autoritatilor sanitare.

"Starea de vigilenta ramane, avem toate circuitele puse la punct. Ca atare, daca Doamne fereste apare ceva, in orice minut stim ce avem de facut si tot personalul este instruit in acest sens, inclusiv privind masurile de izolare. Este o arie dedicata acestor pacienti, cu circuite separate", a spus managerul Institutului "Matei-Bals" din Bucuresti, dr. Adrian Streinu-Cercel, citat de MEDIAFAX.

In acelasi context, dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sanatatii, a anuntat ca au fost revizuite porocedurile transmise catre directiile de sanatate publica, ministerele cu retele sanitare proprii si Politia de Frontiera.

"Persoanele care se intorc in Romania si vin din tari care ar putea sa constituie sau chiar constituie surse ale acestei infectii vor fi informate in scurt timp prin materiale tiparite la intrarea in tara si vor fi indrumate, daca este necesar, catre sistemul medical. Tratamentul acestor pacienti se va face exclusiv in spitale de boli infectioase", a mai spus Rafila.

Tot consilierul ministrului Sanatatii a spus ca autoritatile analizeaza si posibilitatea furnizarii unor echipamente de protectie suplimentare. "De fapt, ISU (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta - n.r.) se ocupa de acest lucru, in legatura cu transportul sau transferul pacientilor sau suspectilor de boala", a spus Rafila.

Toate aceste precizari au fost facute dupa ce un barbat de 51 de ani din Ploiesti, reintors in tara din Nigeria, a fost suspectat initial de infectare cu virusul Ebola.

Suspiciunea a fost infirmata, iar dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat ca barbatul are malarie.

Pacientul a fost adus duminica de la Ploiesti la Institutul "Matei-Bals", de unde, dupa ce i s-a pus diagnosticul, a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes.

"Malaria este transmisa de tantarul anofel, de aceea nu se impune nici mentinerea in izolare a familiei si nici trimiterea probelor spre analiza la Laboratorul din orasul german Hamburg", a precizat Streinu-Cercel.

Citeste si:
Oana Roman, despre starea de sănătate a mamei sale. Cum se mai...
Oana Roman, despre starea de...

Potrivit managerului de la "Matei-Bals", Romania are anual, in medie, 30 de cazuri de malarie, toate "din import". "Pacientii trebuie sa ia tratament profilactic", a adaugat dr. Streinu-Cercel.

Pe de alta parte, legat de faptul ca barbatul din Ploiesti a fost la mare inainte de aparitia simptomelor ce l-au facut suspect de Ebola, dr. Alexandru Rafila a subliniat ca virusul nu rezista in mediul extern, astfel ca, in eventualitatea ca ploiesteanul ar fi fost infectat, nu era vreun pericol pentru cei care ar fi intrat in apa dupa el.

"Virusul Ebola nu rezista in mediul extern. Se inactiveaza la expunerea la soare si la uscaciune in 15-20 de minute. Nnu se transmite prin imbaiere in apa de mare", a subliniat Rafila, care a precizat ca Ebola nu se transmite in perioada de incubatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.