Social 11 August 2014 11:30
Romania a castigat sase medalii de aur la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica organizata la Suceava, fiind urmata de Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu doua medalii si Serbia si India cu cate o medalie.

Romanul Denis Turcu a obtinut cel mai bun punctaj, el fiind, de altfel, castigatorul absolut al olimpiade internationale, castigand si premiul special la proba observationala.

De asemenea, Tudor Costel Cretu a obtinut medalia de aur si premiul special la proba teoretica, in timp ce Iustina Craciun, medaliata cu aur, a fost premiata si pentru sprijinirea organizarii olimpiadei din partea elevilor.

Din cele doua loturi olimpice romane, formate din cate cinci concurenti, au mai castigat medalii de aur Paul Andrei Draghis, Andrei Cuceu si Andrei Raduc.

Cei patru iranieni care au obtinut medalii de aur sunt Yazdan Babazadeh Maghsoodlo, Shahabeddin Mohin, care a primit si premiul special pentru cea mai buna analiza a datelor, Ali Zeynali si Alireza Alavi care a castigat si premiul pentru solutii inovative in analiza datelor. Medalii de aur au castigat, de asemenea, Wang Fan Francis si Mark Theng din Singapore, Ivan Tanasijevic din Serbia si Sheshansh Agrwal din India.

Cele mai multe medalii de argint, sase, le-a obtinut echipa olimpica a Iranului, fiind urmata de India si Romania cu cate patru medalii, de Rusia, China, Indonezia si Polonia cu cate trei medalii, de Thailanda, Coreea de Sud, Singapore si Armenia cu cate doua medalii, iar cate o medalie de argint au obtinut concurenti din Bulgaria, Kazahstan, Canada, Ucraina, Serbia si Belarus.

Concurenti din lotul Rusiei au obtinut patru medalii de bronz, in timp ce cate trei medalii de bronz au obtinut loturile olimpice ale Indoneziei, Slovaciei, Thailandei, iar cate doua medalii au fost castigate de Armenia, Singapore, China, Cehia, Polonia, Brazilia, Ucraina, Coreea de Sud, Canada si Serbia. Cate o medalie de bronz a fost castigata de concurenti din loturile olimpice ale Ungariei, Statelor Unite ale Americii, Lituaniei, Sloveniei, Sri Lanka si Greciei.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Totodata, au fost acordate 35 de mentiuni.

In competitia pe echipe, echipa Canadei s-a clasat pe primul loc, fiind urmata de echipele Braziliei si Thailandei si de echipa Lituaniei.

Presedintele editiei din acest an a Olimpiadei Internationale de Astronomie si Astrofizica, Sorin Trocaru, inspector general in Ministerul Educatiei Nationale, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca organizarea in Romania a acestei competitii a insemnat confirmarea unei traditii a tarii noastre in organizarea olimpiadelor internationale stiintifice si, totodata, o confirmare a valorii elevilor romani participanti la aceasta olimpiada.

"Rezultatele elevilor nostri sunt de exceptie prin numarul medaliilor de aur si argint obtinute, precum si din obtinerea locului intai absolut de Denis Turcu, detinatorul acestui titlu de la editia precedenta desfasurata in Grecia", a spus Trocaru.

Citeste si:
Două noi medalii pentru înotătorii din România. David Popovici,...
Două noi medalii pentru...

El a explicat ca aceasta olimpiada internationala a urmarit evaluarea competentelor tinerilor in domeniul astronomiei si astrofizicii prin probe teoretice si practice specifice, cum ar fi observationala in Planetariu si analiza de date astronomice si proba de observare a cerului pe timp de noapte cu ajutorul telescopului.

"Din ceea ce am constatat atat eu cat si oaspetii, organizarea a fost impecabila, profesorii evaluatori s-au ridicat la un inalt nivel stiintific si profesional, realizand o competitie corecta si cu multiple valente educationale", a spus Trocaru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.