Social 29 Iulie 2014 15:46
Mai putin de jumatate dintre copiii romi sunt scolarizati in Franta, in 60 la suta din cazuri din cauza refuzului primarilor de a-i inscrie, denunta European Roma Rights Centre (ERRC), care a efectuat un studiu pe un esantion format din 118 romani.

Aceasta excludere are loc in timp ce scoala este obligatorie pentru toti copiii cu varste cuprinse intre sase si 16 ani si este o "incalcare directa a obligatiilor nationale si internationale ale Frantei", apreciaza Rob Kushen, presedintele consiliului de administratie al ERRC, relateaza Liberation, in editia electronica, conform MEDIAFAX.

"Acest lucru pune (...) in pericol viitorul acestor copii, le diminueaza posibilitatile de acces la locurile de munca si agraveaza excluderea sociala acestor comunitati de romi", adauga el.

Organizatia cere anchetarea tuturor acestor cazuri de refuz de inscriere a romilor la scoala, sanctionarea primarilor si furnizarea de informatii comunitatilor de romi in beneficiul interesului superior al copilului.

Studiul ERRC subliniaza in plus ca patru din cinci persoane intervievate au fost expulzate din taberele in care se instalasera. Elle au suferit in medie sase expulzari si deseori autoritatile nu respecta obligatia de "a efectua diagnoze sociale" si de a furniza "solutii de relocare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.