Social 23 Iulie 2014 16:17
Furtuna care marti a doborat mii de arbori de rasinoase pe o suprafata de 55 de hectare din comuna suceveana Ulma a durat 7-8 minute, iar in mijlocul copacilor cazuti a ramas in picioare un molid aflat in spatele unei troite.

Directorul Directiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca fenomenul care s-a produs in noaptea de luni spre marti in comuna Ulma, unde arborii de pe o suprafata de 55 de hectare de padure au fost doborati sau rupti, a fost determinat de un vant puternic, cu aspect de tornada.

"Vantul a suflat foarte puternic sapte-opt minute, timp in care s-au produs aceste doboraturi", a spus Ciobanu, conform MEDIAFAX.

In mijlocul copacilor doborati a ramas in picioare un molid aflat in spatele unei troite.

"In jur totul a fost doborat, iar in spatele unei troite a ramas in picioare un molid", a spus directorul Directiei Silvice Suceava.

Si cantonul silvic din zona a scapat, dupa ce molizii care se aflau in apropiere si puteau cadea peste cladire au ramas in picioare.

Potrivit sursei citate, au fost dispuse masuri rapide in zona, astfel ca in cel mult o luna sa fie exploatata intreaga cantitate de lemn afectata de acest fenomen, urmand sa fie organizata o licitatie pentru vanzarea masei lemnoase.

"Dupa ce se exploateaza lemnul doborat, vom pregati terenul pentru impadurire", a adaugat Sorin Ciobanu.

Copacii dintr-o padure din comuna suceveana Ulma au fost doborati de vant pe o suprafata de aproximativ 55 de hectare, in urma unei furtuni produse in noaptea de luni spre marti, la o prima evaluare fiind vorba de circa 25.000 de metri cubi de masa lemnoasa. Reteaua electrica, aflata pe culme, nu a fost afectata de furtuna, insa circulatia rutiera pe drumul care face legatura intre Ulma si Lupcina a fost blocata.

Prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu, preciza ca a solicitat silvicultorilor care au intervenit in zona sa taie si copacii care nu au fost doborati de vant pentru a se evita pericolul ca unii sa se rupa si sa fie inregistrate incidente.

Totodata, au fost scosi copacii care au cazut in albia paraului Nisipitu din zona, in conditiile in care judetul Suceava s-a aflat sub atentionare cod galben de ploi.

Citeste si:
Marcel Pavel, doborât de durere după moartea mamei sale: „Urmează...
Marcel Pavel, doborât de...

Sinescu mai spunea ca arborii doborati de vant vor trebui scosi cat mai repede din padure intrucat lemnul cazut favorizeaza aparitia si dezvoltarea daunatorilor forestieri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.