Social 11 Iulie 2014 16:28
Populatia rezidenta a Romaniei a scazut, pentru prima data dupa 1968, sub 20 de milioane de locuitori, aceasta fiind, la 1 ianuarie 2014, de 19.942.600 de locuitori, a anuntat, vineri, presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei.

"La 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a Romaniei era de aproximativ de 19.940.000 de locuitori, fiind primul an dupa 1989, mai mult, dupa 1968, cu o valoare sub 20 de milioane. Imi este foarte greu sa spun ca este bine sau mai putin bine. Trebuie sa facem studii mult mai profunde pentru a vedea care sunt implicatiile acestei diminuari a populatiei pe parcursul celor 25 de ani", a spus presedintele INS, la o dezbatere privind problematica demografica a Romaniei, organizata cu prilejul aniversarii a 155 de ani de statistica oficiala in Romania (Ziua Statisticianului), transmite MEDIAFAX.

Tudorel Andrei a precizat ca in perioada 1 ianuarie 2002 - 1 ianuarie 2014, populatia rezidenta a scazut cu 1,68 de milioane de persoane. Potrivit presedintelui INS, pana in 2009, scaderea cea mai importanta a populatiei rezidente a fost urmare a migratiei externe. Astfel, in 2009, migratia externa explica fenomenul scaderii populatiei in proportie de trei sferturi, iar sporul natural negativ, in proportie de un sfert. Incepand cu 2010 insa, migratia externa are o influenta din ce in ce mai mica, iar sporul negativ predomina.

In 2013, sporul natural negativ are o pondere de peste 91 la suta in fenomenul scaderii populatiei, iar migratia externa are o pondere mai mica, de doar noua procente.

"Toate tarile, inclusiv cele dezvoltate, trec printr-un proces de tranzitie demografic. Asta inseamna ca intr-un numar rezonabil de ani asistam la o scadere a ratei fertilitatii, o scadere a numarului de nascuti vii si, evident, o imbatranire a populatiei. La nivelul Romaniei, facand o analiza comparativa a ritmului mediu de crestere a sperantei de viata si a varstei medii, se observa o crestere mult mai accelerata a sperantei de viata decat a varstei medii, ceea ce inseamna ca intr-un orizont de timp rezonabil vom asista la un proces de imbatranire a populatiei", a mai spus Tudorel Andrei.

Presedintele INS a amintit ca printre cauzele reducerii populatiei rezidente se regasesc reducerea ratei natalitatii in ultimii 25 de ani (de la 16 la 1.000 de femei in 1989 la 8,9 in 2013), cresterea varstei medii a mamei la prima nastere (de la 23,7 ani in 2000 la 26,2 in 2012) si scaderea ratei de fertilitate (de la 66,3 nascuti vii la 1.000 de femei in varsta fertila in 1989 la 37,5 in 2012).

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

In aceste conditii, pentru ca nivelul populatiei sa revina la 20 de milioane de locuitori, fiecare femeie ar trebui sa nasca minimum doi copii.

"Demografic, pentru a inlocui populatia actuala, ar trebui sa avem 2,1 copii nascuti de o femeie. Daca avem mai putin de 2,1 copii nascuti de o femeie, nu putem ramane la nivelul populatiei de 20 de milioane de locuitori", a precizat Tudorel Andrei.

Institutul National de Statistica a transmis, joi, date referitoare la populatia Romaniei, conform carora numarul persoanelor va continua sa scada, cu aproximativ 7 milioane de locuitori pana in 2060, in nicio varianta de proiectare populatia neputand sa inregistreze cresteri.

Potrivit estimarilor, in perspectiva anului 2060, se anticipeaza ca numarul populatei Romaniei va continua sa scada cu aproximativ 7 milioane locuitori (varianta mediana) in comparatie cu populatia rezidenta inregistrata in 2013.

Citeste si:
Rămânem tot mai puțini: Cu cât ar putea să scadă populația României...
Rămânem tot mai puțini: Cu...

"In nici o varianta de proiectare, populatia Romaniei nu va inregistra cresteri. In varianta optimista (presupunand cresterea fertilitatii, cresterea sperantei de viata si un sold pozitiv al migratiei externe), in 2060, tara noastra ar avea cu 5,7 milioane locuitori mai putin fata de 2013, iar in cea pesimista (presupunand scaderea si apoi mentinerea la un nivel redus a fertilitatii, cresterea sperantei de viata si un sold pozitiv al migratiei externe) populatia s-ar diminua cu 7,2 milioane locuitori", a precizat INS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.