Social 9 Iulie 2014 16:16
Oferta guvernamentala de majorare a salariilor din sanatate si asistenta sociala mai mici de 1.500 de lei a fost respinsa de Consiliul National al Sanitas, care cere cresteri salariale pentru toti angajatii si da termen, pentru negocieri in vederea gasirii unei solutii, data de 15 septembrie.

"Consiliul National al Federatiei Sanitas din Romania, reunit in sedinta extraordinara, a analizat oferta guvemamentala privind majorarea veniturilor pentru salariatii de specialitate din sectorul sanitar si cel de asistenta sociala, situate sub plafonul de 1.500 de lei, in doua transe, oferta facuta ca urmare a protestelor Sanitas din perioada 23-27 iunie 2014. Proiectul de acord incheiat cu Ministerul Finantelor Publice, care prevedea aceasta crestere, nu a fost validat de catre Consiliul National Sanitas", spun reprezentantii Federatiei Sanitas, transmite MEDIAFAX.

La aceeasi sedinta, liderii organizatiilor judetene Sanitas au hotarat sa sustina in continuare solicitarea de crestere a veniturilor tuturor salariatilor din sectorul de sanatate si de asistenta sociala.

"Astfel, pentru a da Guvemului posibilitatea identificarii surselor de finantare necesare unei cresteri salariale pentru toti angajatii din sistem, Consiliul National al Federatiei Sanitas a adoptat o hotarare conform careia amana continuarea protestelor pana la data de 15 septembrie 2014, interval in interiorul caruia negocierile vor continua pentru gasirea solutiilor optime rezolvarii revendicarilor sindicale", mai precizeaza cei de la Sanitas.

Pana la 15 septembrie, spun sindicalistii, conform angajamentului asumat, comisia interministeriala si reprezentantii Federatiei Sanitas "vor trebui sa pregateasca proiectul de act normativ care sa reglementeze aplicarea principiilor de salarizare prevazute de Legea nr. 284/2010 in vederea eliminarii actualelor inechitati din grila de salarizare".

Ministerul Sanatatii a anuntat, la sfarsitul lunii iunie, ca a ajuns la un acord de colaborare cu Sanitas, in urma caruia protestele sindicalistilor vor fi suspendate.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a salutat atunci intelegerea pe care reprezentantii federatiei sindicale au incheiat-o cu Ministerul Finantelor Publice, pentru cresterea salariilor angajatilor de specialitate medico-sanitara din sistemul public de sanatate si ale asistentilor sociali, situate sub plafonul de 1.500 de lei.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

"Vom continua colaborarea cu reprezentantii sindicatelor si pe celelalte domenii de interes din sistem. Dupa cresterea etapizata a veniturilor, am gasit impreuna solutii pentru alte doua solicitari importante din sistem, deblocarea posturilor si cresterea veniturilor medicilor si personalului medical", a declarat ministrul Banicioiu.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat anterior ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Sanitas pentru cresterea cu 10%, in doua etape, a salariilor angajatilor din sistemul public de sanatate si ale asistentilor sociali situate sub plafonul de 1.500 de lei. Aceasta majorare se va face in doua etape, dupa cum urmeaza: in prima etapa, incepand cu 1 decembrie 2014, se va acorda o majorare salariala de 5%, iar in a doua etapa, incepand cu 1 martie 2015, se va aplica o noua majorare salariala, cu inca 5%.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Ministerul Finantelor Publice estimeza ca de aceasta majorare salariala vor beneficia aproximativ 126.000 de angajati din sistemul public sanitar si de asistenta sociala.

In aceste conditii, reprezentantii Federatiei Sanitas au anuntat atunci, dupa discutiile de la MFP, ca renunta la proteste.

Federatia Sanitas a organizat, in iunie, proteste la ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice. Sindicalistii au cerut, printre altele, incheierea unui contract colectiv de munca in sectorul sanitar, cresterea cu zece la suta a salariilor din sanatate si asistenta sociala, precum si deblocarea posturilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.