Social 5 Iunie 2014 15:20
Romania a inregistrat anul trecut sub 180.000 de nou-nascuti, record negativ dupa al doilea razboi mondial, a declarat joi presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, precizand ca in 2013 scaderea populatiei a venit preponderent din sporul negativ si nu din imigratie.

"2013 a fost primul an in care numarul de nascuti vii este mai mic de 180.000. Dupa revolutie s-a inregistrat un trend descrescator, au mai existat si mici perioade de crestere, dar 2013 a marcat acest minim. Din seriile de date, este evident ca am atins minimul din 1960, dar e aproape sigur ca reprezinta minimul de dupa al doilea razboi mondial", a spus Tudorel Andrei, infomeaza MEDIAFAX.

El a explicat ca pe parcursul perioadei de tranzitie, scaderea populatiei a fost cauzata in principal de imigratie, dar anul trecut proportia s-a inversat, iar principala cauza a scaderii populatiei a fost sporul natural negativ.

Altfel spus, anul trecut diferenta negativa dintre noii-nascuti si persoanele decedate a fost mai mare decat numarul romanilor care au plecat in strainatate pentru perioade mai mari de 12 luni.

Tudorel Andrei a precizat ca reducerea populatiei a fost cauzata anul trecut in proportie de 95% de sporul negativ al populatiei.

"Avem aproape un echilibru intre migratie si emigratie, sub 10.000 de persoane", a completat seful INS.

Directorul general al directiei generale de demografie si statistica sociala, Silvia Pisica, a explicat ca scaderea natalitatii are doua explicatii, fiind rezultatul atat a emigratiei, cat si a modificarilor de comportament generationale.

"Sunt peste 2,3 milioane de persoane care au emigrat. Majoritatea covarsitoare din categoria de varsta 25-64 ani, cu accent extrem de mare pe 25-45 de ani, varsta la care se fac copii. A crescut si varsta de casatorie. Generatia parintilor nostri se casatorea putin dupa 20 de ani, iar astazi casatoriile si nasterile se duc spre 30 de ani", a explicat Pisica.

Directorul din INS a aratat ca si numarul mediu de copii pe cuplu este in scadere, ceea ce afecteaza sporul natural.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

"Daca in generatia anterioara, a parintilor nostri, fiecare familie avea cel putin doi copii, nu vorbim de bunicii nostri, acum cuplurile se limiteaza la un copil. Cand a fost baby-boomul, dupa decretul din 66, au fost 575.000 de nascuti vii", a completat Pisica.

Tudorel Andrei a precizat ca pentru a avea spor natural zero, fiecare romanca fertila ar trebui sa nasca 2,1 copii, in timp ce rata actuala se gaseste in jur de 1,5.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.