Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie, dupa aproximativ sase ore de audieri.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost dus la audieri, miercuri dupa-amiaza, dupa ce in cursul zilei la institutie si la locuinta sa au avut loc perchezitii ale procurorilor anticoruptie.

Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani.

In acelasi dosar este urmarit penal si omul de afaceri Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru doua infractiuni de dare de mita, ambele in forma continuata (10 acte materiale, respectiv doua acte materiale). Vasile Pogacean a fost retinut si va fi prezentat Curtii de Apel Cluj, cu propunerea de arestare preventiva, transmite MEDIAFAX.

DNA sustine ca exista probe potrivit carora presedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogacean si alte persoane ar fi comis fapte de coruptie, "in contextul alocarii unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judetean Cluj pentru plata unor contracte finantate de institutia judeteana, respectiv pentru incheierea de noi contracte sau acte aditionale la acestea, pentru organizarea de licitatii trucate, scopul urmarit fiind de a obtine foloase materiale necuvenite".

Citeste si:
Fostul primar al sectorului unu al Capitalei, cercetat de DNA
Fostul primar al sectorului...

Din probele de la dosar rezulta, potrivit DNA, ca in perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu i-a cerut lui Pogacean sa-i dea mita 693.224 lei, reprezentand 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL, suma fiind pretinsa tocmai pentru ca, in calitatea sa de sef al CJ Cluj, sa aloce sumele vizate de omul de afaceri.

"Dupa ce a primit, in avans, o prima transa in cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, in lunile mai si octombrie 2013, in calitate de presedinte al Consiliului judetean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizesul Gherlii, Catcau, Iclod, Bontida) pentru lucrari pe care primariile respective le aveau in derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, in detrimentul altor comune. Asadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra presedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetara reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totala de 3.174.000 lei", mai arata anchetatorii.

Pentru 2014, potrivit celor convenite de Uioreanu cu Pogacean, pentru lucrari realizate de SC Sinai in comunele Bontida si Fizesul Gherlii au mai fost alocate, in mod preferential, fonduri de la bugetul Consiliului Judetean Cluj in cuantum de 1.447.497 lei. In schimbul acestor alocari bugetare, in perioada aprilie 2013-mai 2014, Vasile Pogacean i-ar fi dat mita lui Horea Uioreanu 174.500 lei.

Potrivit DNA, in aceasta cauza au fost facute, miercuri, perchezitii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societati comerciale si la institutii publice, intre care sediul Consiliului Judetean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Constructii, locuinta sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a sefei Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, si a consilierului judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj.

Citeste si:
Carmen Dorobăț a fost condamnată la trei ani de închisoare cu...
Carmen Dorobăț, șefa...

Directorul Directiei de Dezvoltare si Investitii din CJ Cluj, Mariana Ratiu, audiata, miercuri, la DNA Cluj, a spus, la iesire, ca a fost intrebata despre o investitie finantata de Aeroportul "Avram Iancu", in valoare de 15 milioane de lei, si ca a pus la dispozitia anchetatorilor documente. Tot miercuri dupa-amiaza, la sediul DNA CLuj s-a prezentat si secretarul CJ Cluj, Simona Gaci, surse judiciare spunand ca aceasta va fi audiata in dosar, alaturi de omul de afaceri Ioan Bene si de consilierul judetean Ioan Petran.

Horea Uioreanu, aflat la primul mandat de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, este membru al PNL din 1990, iar pentru o perioada a condus filiala municipala Cluj-Napoca a PNL, apoi a fost vicepresedinte al organizatei judetene. In 14 septembrie 2013, Horea Uioreanu a candidat la functia de presedinte al PNL Cluj, dar alegerile au fost anulate, in 20 septembrie, de conducerea centrala a PNL, nemultumita de modul in care acestea au fost organizate, iar Horea Uioreanu a fost numit presedinte interimar al filialei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.