Ministrul canadian al Apararii, Rob Nicholson, a anuntat ca sase avioane CF-18 Hornet vor pleca marti catre Romania, ca parte a contributiei Canadei la masurile NATO de intarire a securitatii aliatilor din Europa Centrala si de Est.

Cele sase avioane de lupta se vor alatura fortelor aeriene din Romania si SUA pentru a participa la "misiuni de antrenament" impreuna cu aviatia romana si americana, a precizat, intr-o conferinta de presa, Rob Nicholson. "Canada este alaturi de aliatii nostri din NATO (...) Contribuim cu o serie de masuri militare destinate sa sprijine aliatii nostri din Europa Centrala si de Est. Aceasta dislocare, care se adauga personalului deja deplasat in Belgia, demonstreaza angajamentul nostru fata de apararea colectiva a aliatilor nostri din NATO", a spus ministrul Apararii, relateaza presa canadiana.

La randul sau, generalul Tom Lawson a precizat ca prezenta avioanelor de lupta in Romania face parte din numeroasele actiuni prin care Canada "isi demonstreaza angajamentul de lunga durata in cadrul NATO". Avioanele CF-18 Hornet vor pleca de la baza aeriana Bagotville, din Québec. Conform presei canadiene, CF-18 sunt avioanele multirol ale Fortelor Regale Aeriene Canadiene.

Canada va trimite sase avioane de vanatoare de tip CF-18 in Europa de Est, pentru a consolida capacitatile NATO, in contextul agravarii crizei din Ucraina, a anuntat, la 18 aprilie, premierul canadian Stephen Harper, citat de AFP.

Potrivit presei canadiene, avioanele vor fi stationate in Polonia, insa Biroul premierului a refuzat sa confirme aceasta informatie. Anuntul Canadei intervine in contextul declaratiilor de miercuri ale secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a anuntat ca Alianta va dispune de "mai multe avioane, mai multe nave si va consolida pregatirea fortelor sale terestre".

"Canada continua sa condamne ferm ocupatia rusa ilegala din Ucraina, precum si gesturile militare provocatoare din partea Rusiei", a adaugat premierul canadian. "Recunoastem necesitatea de a consolida securitatea si stabilitatea in Europa Centrala si de Est", a adaugat el.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Anterior, Franta a anuntat ca va trimite pana la sfarsitul lunii mai multe avioane de vanatoare in cadrul misiunii NATO de supraveghere a spatiului aerian al tarilor baltice. Marea Britanie, Germania si Danemarca, de asemenea, si-au propus serviciile in acest scop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.