O delegatie a Patriarhiei Romane va aduce, sambata seara, la Bucuresti, Lumina Sfanta de la Ierusalim, dupa care trei avioane de mici dimensiuni vor pleca de pe Otopeni pentru a duce lumina la Suceava, Satu Mare, Cluj-Napoca si Timisoara.

Delegatia, coordonata de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, va ajunge pe Aeroportul Otopeni, cu Lumina Sfanta, sambata in jurul orei 19.00, cu o cursa charter. Din delegatie mai fac parte: Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, arata un comunicat al Patriarhiei.

Lumina Sfanta va fi oferita la slujba de Inviere de la ora 24.00, de catre Patriarhul Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala. Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si alte eparhii ale Patriarhiei Romane din sudul tarii vor trimite delegati la Aeroportul International "Henri Coanda", la salonul oficial, sambata, in jurul orei 19.00, pentru a primi Lumina Sfanta de la Ierusalim si a o oferi preotilor si credinciosilor, citat de MEDIAFAX.

Totodata, de pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfanta de la Ierusalim va fi dusa cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare, cu escala la Cluj-Napoca, si Timisoara, pentru clerul si credinciosii ortodocsi din restul tarii.

Traditia Patriarhiei de a aduce in tara Lumina Sfanta de la Ierusalim a fost instituita in 2009 de PF Daniel.

De aproape 2.000 de ani, una dintre cele mai mari minuni sarbatorite de crestinii ortodocsi este aprinderea miraculoasa a Sfintei Lumini in mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, in Sambata Mare, la pranz, urmata de procesiunea prin centrul vechi al Ierusalimului.

Sambata dis-de-dimineata, dupa slujba Prohodului, toate luminile si toate candelele din Sfantul Mormant si din biserica in care se afla acesta se sting, se aseaza vata curata pe piatra de deasupra mormantului, apoi se pecetluieste usa mormantului in fata clerului si a intregii multimi cu doua panglici de panza alba, cu peceti din ceara la capete, asezate incrucisat. Din acest moment, politistii israelieni pazesc Sfantul Mormant. In biserica devenita neincapatoare, se afla mii de oameni, veniti din toate colturile lumii, pentru a vedea minunea, povestesc cei care au fost martori la acest eveniment.

Citeste si:
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim, de Paște? Drumul din...
Cum se aprinde Lumina Sfântă...

Patriarhul, imbracat numai in stihar, vesmant care simbolizeaza giulgiurile cu care Iisus a fost infasurat in groapa, intra in paraclisul Sfantului Mormant, in timp ce un diacon tine un potir de aur foarte pretios si asteapta la usa.

La mormant, patriarhul ingenuncheaza stand cu capul plecat pe Sfanta Piatra si face rugaciunea tainica. Totul se petrece in tacere, toata lumea asteptand emotionata Sfanta Lumina. Numai arabii crestini alearga prin biserica, batand din palme, si, cu voci puternice, roaga pe Dumnezeu in limba lor sa vina lumina. Apoi, o adiere lina se simte pe deasupra pietrei Sfantului Mormant. Adierea dispare, pe piatra incep sa apara stropi de lumina alba-albastruie, iar patriarhul Ierusalimului "aduna lumina cu mainile si o aseaza in vasul de aur". Luand doua buchete de lumanari, patriarhul le aprinde, din vas, si striga: "Veniti de primiti Lumina!", mai povestesc cei care au trait aceasta experienta.

Citeste si:
Cadavru găsit lângă Patriarhie. A început ancheta
Cadavru găsit lângă...

Deodata toate clopotele suna, patriarhul este ridicat pe maini de catre credinciosi si purtat prin toata biserica, pana la altar, impartind Sfanta Lumina multimii. Apoi, diaconul duce vasul cu lumina in altar, aceasta fiind pastrata pana la urmatorul Paste. Delegatia romana prezenta la Sfantul Mormant ia lumina pe care o aduce apoi in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.