Numarul de paturi aprobat pentru spitale va scadea cu 4.177 pana in 2016, cand se urmareste atingerea mediei europene la acest capitol.

Numarul total de paturi, aprobat anual la nivel national si detaliat pe judete, reprezinta numarul maxim de paturi pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti cu spitalele publice si private din Romania, in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Numarul de paturi contractabile la nivel national a scazut de la 136.341 in 2010 la 123.127 pentru 2013, insa datele inregistrate arata ca Romania se mentine la valori superioare mediei europene de numar de paturi la 100.000 de locuitori, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

In prezent, mai spun initiatorii proiectului, in numarul total de paturi contractabile sunt incluse si paturile destinate internarii pacientilor care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate precum si numarul de paturi din penitenciarele spital.

"In momentul de fata, Ministerul Sanatatii, impreuna cu autoritatile locale in subordinea carora se afla unitati sanitare cu paturi, trebuie sa gaseasca solutiile optime care sa raspunda pe de o parte nevoii de asigura accesul cetatenilor la servicii de sanatate, pe de alta parte nevoii de performanta a sistemului si de eficienta in cheltuirea banilor publici, pornind de la realitatile si circumstantele actuale", se mai arata in nota de fundamentare.

Potrivit MS, datele cu privire la internarile din ultimii ani indica faptul ca o pondere importanta a cazurilor de internare continua (30-40%) puteau fi rezolvate in ambulatoriul de specialitate sau prin spitalizare de zi, ceea ce ar fi condus inclusiv la o mai eficienta cheltuire a fondurilor publice.

Pe de alta parte, in ce priveste structurarea si organizarea spitalelor, se constata diferente semnificative, in functie de specialitati, zone geografice, tipuri de spitale sau medii de rezidenta. Astfel, unele sectii, pe anumite specialitati, sunt supraaglomerate, iar altele subutilizate sau deficitare. Aceleasi diferente se constata si in cazul ratei de ocupare a paturilor, care in cazuri frecvente coboara
sub 60%, la nivel anumitor sectii, in conditiile in care rata optima este considerata 80%.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

O alta ratiune pentru scaderea numarului de paturi este aceea ca Romania s-a angajat prin acordurile cu organismele europene si internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) sa revizuiasca structura spitalelor si sa continue restructurarea acestora, reflectata in Planul national de paturi, pentru a crea cadrul necesar cresterii numarului de pacienti care sunt monitorizati si tratati in ambulatoriul de specialitate si in internare de zi, concomitent cu scaderea numarului de cazuri tratate in spitalizare continua, se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Prin actul normativ al carui proiect a fost lansat in dezbatere publica, se propune aprobarea Planului national de paturi pentru perioada 2014-2016.

Astfel, pentru 2014, se propune o reducere cu 2.177 a numarului total de paturi aprobat la nivel national, echivalent cu numarul de paturi aprobate pentru pacientii care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate si numarul de paturi din penitenciarele spital.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Pentru 2015 si 2016 se propune o scadere cu cate 1.000 de paturi, pentru a se atinge indicatorul de 4,8 paturi acute la 1000 de locuitori, care reprezinta atat o medie la nivel european, cat si o tinta asumata de Romania in cadrul Acordurilor cu Banca Mondiala.

"Numarul de paturi aprobate pentru pacientii care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate precum si numarul de paturi din penitenciarele spital, nu fac parte din numarul total de paturi aprobat la nivel national si se contracteaza separat, cu casele de asigurari de sanatate', mai prevede proiectul.

Conform aceluiasi document, numarul total de paturi, detaliat pe judete, se aproba anual, prin ordin al ministrului Sanatatii.

Proiectul se afla in dezbatere publica pana la 20 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.