Social 31 Martie 2014 18:16
Managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel a declarat ca orice persoana ar fi bine sa faca, o data la cinci ani, o serie de teste, pentru HIV, hepatita B si C, mai ales daca are un compartament posibil la risc, respectiv tatuaje, piercing, contact sexual neprotejat.

Medicul a mai recomandat persoanelor care au suferit interventii chirurgicale si au primit sange inainte de 1989 sa se testeze pentru virusurile hepatice B si C, pentru ca la vremea respectiva nu se stia de aceste virusuri si sangele inca nu era testat nici in Romania si nici in alte tari.

Acesta a spus ca tot mai mult se vorbeste vindecarea functionala, in cazul infectiei cu virus hepatitic B la foarte multi pacienti, dar si la din ce in ce mai multi pacienti cu HIV. Totodata, studiile la nivel national arata ca in prezent pot fi vindecati aproape in proportie de suta la suta pacientii cu hepatita C.

Prevalenta cu virusul hepatitic C in Romania este de 3,23 la suta, cele mai multe infectii inregistrandu-se la grupele de varsta 50 - 59 de ani si 60 - 70 de ani, a mentionat Streinu-Cercel.

"Este foarte adevarat ca nici virusul nu a stat degeaba si am descoperit ca are mutatii care ne pun in situatia sa facem pre-screening, pentru a sti exact ce dam pacientului, pe ce perioada si cu ce rezultate", a spus managerul Institutului "Matei Bals" din Capitala.

La ora actuala, se discuta despre opt virusuri hepatitice (A, B, C, D, E, G, TTV, SEN) si specialistii sunt convinsi ca, asa cum spunea profesorul Stefan Nicolau cu cateva decenii in urma, nu vor ajunge literele alfabetului pentru a boteza aceste virusuri, a mai spus medicul, adaugand ca important este ca medicii au la dispozitie teste performante si tratamente care tintesc cu mare precizie virusurile hepatitice.

"Am elaborat Registrul National pentru infectii virale cu virusuri hepatitice. Dupa 15 aprilie speram sa incepem probele in asa fel incat el sa poata fi utilizat de orice medic, de medicii de familie pentru a inscrie pacientii decelati in cadrul screeningului de depistare a virusurilor hepatice si de medicii specialisti pentru preluarea acestor pacienti pentru diagnostic, stadializare, monitorizare si terapie", a mai declarat Streinu-Cercel, mentionand ca terapia clasica se face, ca si pana acum, la nivelul tuturor centrelor de gastroenterologie si boli infectioase, iar tripla terapie se va face numai la nivelul centrelor regionale, dupa cum s-a convenit la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Ministerului Sanatatii.

Citeste si:
Gabriela Cristea, despre sacrificiile pe care le face pentru...
Gabriela Cristea, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.