Mai multe metode datand din secolele II si I i.e.n., iar altele din perioada medievala, care ar proveni din situri arheologice, au fost confiscate de catre politisti de la de la un targ numismatic si filatelic din Brasov.

"In urma controalelor facute de politisti la cele 125 de persoane participante la targ au fost identificate sapte persoane cu varste cuprinse intre 35 si 61 ani, din judetele Bihor, Buzau, Caras Severin, Salaj si municipiul Bucuresti, care comercializau ilegal 154 de monede antice si medievale care ar proveni din situri arheologice protejate de lege", a spus Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Brasov, comisar-sef Liviu Naghi, citat de MEDIAFAX.

Politistii au stabilit ca persoanele care comercializau monedele nu aveau documente legale de provenienta. Politistii au confiscat cele 154 de monede, care au fost predate reprezentantilor Directiei Judetene pentru Cultura Brasov si i-au amendat pe cei sapte comercianti cu suma de 1.000 de lei fiecare.

"De asemenea, politistii continua cercetarile sub aspectul comiterii de infractiuni la Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului national, in colaborare cu specialisti din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura Brasov", a mai spus reprezentantul Politiei Brasov.

Directorul general al Directiei Judetene pentru Cultura Brasov, Gheorghe Mitran, a afirmat ca, la prima vedere, monedele confiscate sunt "bunuri culturale numismatice din argint sau cupru datand atat din perioada medievala, secolele XV-XVI, din zona Transilvaniei, cat si din perioada bizantina, din antichitate, din secolele II, I i..e.n".

Monedele erau vandute la preturi intre 5 si 20 de lei, insa valoarea "de catalog" a acestora este mult mai mare.

Directorul Directiei Judetene pentru Cultura Brasov a precizat ca monedele au, in primul rand, o valoare istorica, artistica, culturala si documentara, iar ca valoare de catalog pretul unei monede de argint este de peste o suta de euro.

"Monedele urmeaza sa fie expertizate de specialisti Muzeului National de Istorie din Bucuresti pentru identificarea tuturor caracteristicilor acestora, a perioadei si locului exact de unde provin si daca sunt originale sau false, pentru ca si pe vremea aceea s-au facut falsuri, replici, inclusiv din materiale nobile, cum este argintul", a spus Mitran.

Citeste si:
Mihaela Bilic dezvăluie măsura sigură și eficace împotriva...
Mihaela Bilic dezvăluie...

Dupe expertizare, colectia de monede confiscate va fi predata cu titlu de custodie Muzeului de Istorie din Brasov, pana la clarificarea aspectului juridic. Apoi, dupa o perioada de aproximativ un an, colectia va intra in proprietatea Muzeului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.