Medicul a susținut că pe lângă această acțiune pe care o putem întreprinde cu toții, izolarea și limitarea deplasărilor populației ajută la limitarea răspândirii îmbolnăvirii.

Într-o postare pe Facebook, Bilic a explicat că igienă a fost și va fi un rezultat al convingerilor culturale, al intereselor economice și a ideologiilor politice dintr-o anumită epocă.

„Fiecare jalon al istoriei ei corespunde unui progres al științei sau unei descoperiri medicale ce ne-a mărit speranța de viață. Frontiera dintre sănătate și boală este foarte subțire, iar simpla igienă poate deveni o chestiune de viață și de moarte – dovadă sunt epidemiile și pandemiile ce au marcat istoria omenirii”, a scris medicul.

Ea a arătat, în continuare, că antichitatea a reprezentat o perioadă înfloritoare pentru curățenie.

„Se pune accentul pe băi, masaje și mișcare, iar alimentația era și ea corespunzătoare pentru o viață sănătoasă. La romani se construiesc Thermele, adevărate palate dedicate sănătății publice, în care se consumau până la 450 litri de apă/zi/persoană, față de numai 150l/zi/pers în prezent”, a punctat nutriționistul.

Mihaela Bilic, despre mentalitatea în Evul Mediu

„Apa din orașe era infectată cu toate resturile și dejecțiile oamenilor și animalelor, ca urmare se bea cu precădere vin și bere ca măsură de siguranță. În așa niște condiții de igienă precară nu e de mirare că explodează toate epidemiile grave: sifilis, tifos, variolă, febră tifoidă și ciuma-cea mai rea dintre ele. În jurul anului 1350 ciuma reușește să facă 25 milioane de victime în numai 5 ani, adică 30-50 % din populația Europei dispare”, a scris Bilic.

În continuare, ea a relatat că luxul și eleganța de la curțile regale erau invers proporționale cu igiena.

„Este interesant și trist să realizăm de câți ani a avut nevoie omenirea până când am înțeles cat de importantă este igiena”, a punctat Mihaela Bilic.

Metodele sigure anti-Covid

Ea reamintește că abia în secolul XVIII în Germania igiena este repusă în drepturile ei firești printr-un Tratat de Sănătate publică. Prin acesta se decretează faptul că apa este indispensabilă pentru sănătate.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

„Un lucru este însă cert, izolarea și limitarea deplasărilor populațieiajută la limitarea răspândirii îmbolnăvirii. Chiar dacă se spune că bolile nu au granițe, este clar că o boală nu poate traversa granița fără să fie purtată de un bolnav. Iar secolul XX nu a fost scutit nici el de pandemii grave: gripa spaniolă în 1918, HIV-ul în 1980, gripa porcină în 2009 și coronavirusul în 2019. Până vom avea vaccinuri adecvate pentru fiecare tip de boală, regulile de igienă de bază și spălatul pe mâini sunt metode sigure de a ne proteja. Cât despre carantină și izolarea socială, din păcate funcționează și ele. Și spun “din păcate” pentru că prețul pe care-l plătim este fragilizarea economiei și a sănătății noastre psihice. Să sperăm că astea se pot “repara” odată ce vom scăpa de pandemie…”, scrie Mihaela Bilic.

Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Martie 2021 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.