Peste 20 de lideri religiosi reprezentand cultele din Marea Britanie ii cer primarului municipiului Cluj-Napoca, intr-o scrisoare deschisa publicata pe site-ul Daily Telegraph, sa isi schimbe politica fata de romi, dupa ce acestia au fost alungati din oras in 2010 si mutati langa o groapa de gunoi.

"Ca lideri religiosi in Marea Britanie, am vrea sa va cerem in regim de urgenta sa preintampinati evacuarile fortate ale comunitatilor de romi din Cluj-Napoca, orasul romanesc al carui primar sunteti", i se adreseaza semnatarii scrisorii lui Emil Boc.

"Va cerem, de asemenea, sa luati masuri imediate pentru a garanta dreptul la o locuinta adecvata si despagubiri pentru familiile de romi care au fost evacuate fortat de pe strada Coastei in decembrie 2010 si relocate la periferia orasului, in conditii improprii", adauga ei.

In 17 decembrie 2010, autoritatile locale au evacuat peste 350 de persoane, majoritatea de etnie roma, de pe strada Coastei din Cluj-Napoca. Cele aproximativ 75 de familii au fost mutate in locuinte modulare langa groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca, in urma unei dispozitii date de primarul de atunci, Sorin Apostu, scrie MEDIAFAX.

Cei peste 350 de romi au fost mutati pe motiv ca traiau in locuinte improvizate pe un teren al primariei clujene, care nu a oferit insa detalii la acea vreme privind decizia. Ulterior, in 2011, acel teren a fost concesionat Arhipiscopiei Clujului si a fost inceputa constructia Campusului Teologic "Nicolae Ivan", care a fost inaugurat in 6 decembrie 2013 de catre premierul Victor Ponta.

In noiembrie 2011, Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a amendat cu 8.000 de lei Primaria Cluj-Napoca pentru mutarea familiilor de romi de pe o strada din oras la groapa de gunoi de la Pata Rat.

Oamenii mutati langa groapa de gunoi de la Pata Rat, impreuna cu voluntari si activisti pentru drepturile omului, au protestat fata de evacuare in mai multe randuri, ultima data in 17 decembrie 2013.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Presedintele interimar al Asociatiei Comunitare a Romilor din Coastei (ACRC), Claudia Greta, declara atunci ca oamenii vor sa traiasca in Cluj-Napoca, unde s-au nascut, nu intre gunoaie.

"In Europa, mult prea frecvent romii au devenit victime ale unui sistem de educatie segregat si sunt tratati ca cetateni de mana a doua. Ei sunt deseori victime ale evacuarilor fortate, fiind mutati din casele lor fara compensatii adecvate si fara o consultare reala, iar in unele cazuri lasati pe strazi", adauga liderii religiosi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.