Administratia Nationala de Meteorologie a emis o noua avertizare cod rosu pentru sase judete. Avertizarea este valabila incepand cu ora 15.00 si va expira la ora 22.00.

Judetele afectate de avertizarea cod rosu sunt Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea.

Se vor semnala : intensificari ale vantului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundenta, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero.

Pentru emiterea unui cod rosu este necesar sa fie indeplinite trei conditii, si anume ca stratul de zapada sa fie de cel putin 50 centimetri, intensitatea caderii zapezii sa fie de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vantului sa depaseasca 80-90 km/ora.


Probabilitatea ca Administratia Nationala de Meteorologie sa emita, miercuri dupa-amiaza, cod rosu de ninsori si viscol pentru anumite zone este foarte mare, a anuntat directorul ANM, Ion Sandu.

El a amintit, intr-o discutie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, ca pentru emiterea unui cod rosu este necesar sa fie indeplinite trei conditii, si anume ca stratul de zapada sa fie de cel putin 50 centimetri, intensitatea caderii zapezii sa fie de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vantului sa depaseasca 80-90 km/ora, transmite MEDIAFAX.

"Probabilitatea ca, miercuri dupa-amiaza, aceste trei conditii sa fie indeplinite este foarte mare (...) Dupa-masa, cel putin o perioada de cateva ore, va fi emis cod rosu, asta inteleg ca se va intampla", a spus Sandu, dupa ce reprezentantii ANM au prezentat prognoza pentru urmatoarele ore.

Acestia au aratat ca sunt monitorizate cu atentie judetele din sud-est, in special pe cele din Dobrogea si Baragan, respectiv Ialomita si Calarasi, dar si Buzau si Braila, marcate la acest moment cu cod portocaliu, dar si rosu pentru ora 15.00-16.00 pana spre seara.

Conducerea ANM a amintit ca viscolul se va opri joi la pranz, dar va fi foarte puternic miercuri dupa-amiaza.

"Sa fie clar pentru toata lumea: astazi este rau", a declarat Victor Ponta. ISU si Armata sunt pregatite sa intervina, a mai spus premierul.

"Eu sunt aici, nu pentru ca nu am incredere in dvs, ci pentru a transmite un mesaj ca tot ce se intampla aici este la nivel european. Institutiile sa se bazeze suta la suta pe informatiile dvs", a mai adaugat Ponta.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Autostrazile A2 si A3, INCHISE din cauza viscolului

Bucurestiul si 14 judete, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dambovita, sunt miercuri, pana la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol.

Potrivit avertizarii, viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70 de kilometri pe ora. In judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea, vantul va avea la rafala peste 70 - 80 de kilometri pe ora. Zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

CFR Calatori: Trenuri anulate si restrictii de trafic pe opt linii din cauza viscolului

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat....
ANM: Cod portocaliu de...

De asemenea, judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Valcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si jumatatea de nord a judetelor Dambovita si Arges sunt miercuri sub avertizare cod galben de viscol.

In Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, va ninge si se va depune strat nou de zapada, local consistent. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-55 kilometri pe ora, temporar viscolind si troienind zapada.

Incepand de miercuri, ora 23.00, va intra in vigoare o alta avertizare, valabila pana joi, la ora 10.00.

Astfel, avertizarea cod portocaliu va fi restransa, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judete, respectiv Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati.

De asemenea, de miercuri noapte pana joi dimineata va fi prelungita avertizarea cod galben pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Iasi, Vaslui, Bacau si Covasna.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.