Patriarhul Daniel a declarat, in cuvantarea sustinuta la Academia Romana de ziua lui Mihai Eminescu, Ziua Culturii Nationale, ca poetul, impreuna cu Ioan Slavici, a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale.

"Mihai Eminescu impreuna cu Ioan Slavici a fost printre primii intelectuali romani care au lansat si sustinut ideea construirii unei catedrale nationale, ca semn de multumire adusa lui Dumnezeu dupa Razboiul de Independenta din anii 1877 - 1878, un edificiu bisericesc cu valoare de simbol national", a spus Patriarhul Daniel, citand din cartea lui Nicolae St. Noica - "Catedrala Mantuirii Neamului - istoria unui ideal", aparuta in 2011 la Editura Basilica a Patriarhiei Romane.

Preafericitul a mai spus ca Eminescu a fost nascut si crescut in spiritul crestin ortodox al unei familii evlavioase, care avea legaturi stranse cu Biserica si monahismul romanesc, scrie MEDIAFAX.

"Atasamentul, respectul si admiratia lui Eminescu pentru Biserica neamului, pe care a vazut-o mereu prezenta in dezvoltarea culturii si identitatii nationale a poporului roman, le-a dobandit din familia sa, de la surorile mamei sale care erau calugarite (...). Asa s-a familiarizat el de foarte timpuriu cu slujbele si cantarile bisericesti, reflectandu-le mai tarziu in unele din creatiile sale, in care foloseste metafore inspirate din universul liturgic ortodox, ca, de pilda, in poezia «Rugaciune»", a aratat Patriarhul Daniel.

Acesta a mai amintit ca Eminescu a numit Biserica Ortodoxa "maica spirituala a neamului romanesc, care a nascut unitatea limbei si unitatea etnica a poporului" si "pastratoarea elementului latin (...) care a stabilit si a unificat limba noastra intr-un mod atat de admirabil, incat suntem singurul popor fara dialecte propriu-zise", citand din articole ale poetului.

Patriarhul a mai mentionat ca Mihai Eminescu a aparat adesea Biserica, spunand: "Cine combate Biserica si ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal si orice i-o veni in minte, dar numai roman nu este!".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.