Hainele si incaltamintea pentru copii realizate de branduri cunoscute precum Disney, Burberry si Adidas, contin substante chimice periculoase, potrivit unei noi investigatii realizate de Greenpeace Asia de Est.

Testele au fost efectuate pe produse vandute de 12 marci din aceasta industrie, inclusiv American Apparel, GAP, Primark si Nike, iar rezultatele au fost publicate in raportul “A Little Story About the Monsters in Your Closet”. Testele au relevat ca nu este o mare diferenta intre nivelul de substante chimice periculoase la nivelul hainelor pentru copii – o categorie mai vulnerabila fata de efectele acelor substante chimice atunci cand acestea sunt eliberate in mediul inconjurator – si hainele pentru adulti, analizate in studii anterioare.

Chih An Lee, Campaigner Detox la Greenpeace Asia de Est, a declarat:

Acesta este un cosmar pentru parintii de pretutindeni care cauta sa cumpere pentru copiii lor haine care sa nu contina substante chimice periculoase. Acesti "monstruleti chimici" pot exista in orice produs, de la haine de lux la cele pentru buget redus. Acestea duc la poluarea apei din Beijing pana in Berlin. Exista alternative disponibile. Pentru protejarea generatiilor actuale si viitoare, brandurile trebuie sa inceteze sa mai foloseasca aceste substante.”

Fiecare brand testat cuprinde produse care contin substante chimice periculoase. Printre rezultate, un costum de baie adidas continea un nivel de acidul perfluorooctanoic (PFOA) peste limita din propria Lista de Substante Restrictionate, un tricou pentru copii de la Primark continea 11% ftalati. In acelasi timp, niveluri ridicate de etoxilati de nonilfenol (NPE) au fost descoperite in produse realizate de Disney, American Apparel si Burberry.

“Parinti, pasionatii de moda si comunitatile pot ajuta sa puna capat acestui cosmar toxic opunandu-se brandurilor poluatoare. Multumita actiunii oamenilor, unele din cele mai mari branduri din domeniu si-au luat angajamentul Detox si multe dintre ele deja iau masuri in privinta transparentei lantului de aprovizionare si pentru a elimina substantele toxice din produsele lor,” adauga An Lee, potrivit unui comunicat de presa.

Citeste si:
Andreea Marin a ajuns să împrumute haine de la fiica Violeta după...
Andreea Marin a ajuns să...

China ramane cel mai mare producator de textile si de substante chimice din lume iar Greenpeace face un apel la guvernul chinez pentru ca acesta sa ajute la oprirea folosirii substantelor chimice in industria textila. Este cruciala publicarea unei liste negre a substantelor chimice asupra carora trebuie actionat imediat. Este la fel de important ca fabricile sa publice informatii legate de substantele pe care le folosesc pentru a facilita eliminarea lor, imbunatatirea transparentei la nivelul lantului de aprovizionare si a crea conditii echitabile de concurenta pentru aceasta industrie.

Campania Greenpeace Detox solicita marilor branduri de imbracaminte sa isi ia angajamentul ca vor elimina substantele chimice toxice pana in 2020. Multumita presiunii din partea publicului, pana acum 18 mari branduri deja si-au luat angajamente importante Detox si multe fac deja progrese importante pentru a-si atinge obiectivele privind transparenta lanturilor de aprovizionare si eliminarea substantelor chimice periculoase.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.