Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, marti, dupa ce bibliotecarii au protestat fata de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Nationale "I.C. Petrescu", ca aceasta va continua sa functioneze, niciun angajat nu va fi concediat si vor fi platite salariile.

Pricopie a subliniat ca nu se pune problema desfiintarii institutiei, aceasta urmand sa functioneze ca "sectie exterioara" a Bibliotecii Centrale Universitare, cu pastrarea atributiilor si a activitatii.

In acest context, a adaugat ministrul Educatiei, directorul Bibliotecii Pedagogice Nationale va avea functia de director adjunct la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" din Capitala, scrie MEDIAFAX.

Remus Pricopie a explicat, o data in plus, ca organizarea Bibliotecii Pedagogice ca sectie a Bibliotecii Centrale Universitare este necesara ca urmare a retrocedarii imobilului in care functiona prima dintre acestea.

"Va fi stabilit un calendar pentru transferarea cartilor Bibliotecii Pedagogice", a mai spus ministrul.

Precizarile lui Pricopie vin dupa ce aproximativ 20-30 de bibliotecari au protestat, marti, la Biblioteca Pedagogica, fata de ceea ce ei considera a fi desfiintarea institutiei, aceasta devenind sectie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei ordonante de urgenta adoptate la sfarsitul lui 2013.

Conform OUG, privind modificarea si completarea Legii Educatiei nationale nr. 1/2011 si luarea unor masuri in domeniul invatamantului, publicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2013, articolul IV, "Biblioteca Pedagogica Nationala «I.C. Petrescu» din Bucuresti se reorganizeaza in sectie a Bibliotecii Centrale Universitare «Carol I» din Bucuresti, fara personalitate juridica, denumita Sectia pedagogica «I.C. Petrescu», ca urmare a fuziunii prin absorbtie de catre Biblioteca Centrala Universitara «Carol I» din Bucuresti. Aceasta sectie are ca atributii participarea la programul de specializare a personalului didactic din invatamantul prescolar, primar, gimnazial, liceal si postliceal si asigurarea indrumarii metodologice pentru bibliotecile caselor corpului didactic si pentru biliotecile scolare".

Citeste si:
Ludovic Orban: Depunem săptămâna viitoare un nou proiect de lege de...
Ludovic Orban: Depunem...

Decizia care motiveaza OUG se bazeaza pe faptul ca imobilul in care biblioteca functioneaza a fost retrocedat, iar institutia "se afla intr-un mare pericol de a pierde fondul de carti si locurile de munca ale salariatilor", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului Romaniei de Asociatiile de Bibliotecari din Romania, unde se mai precizeaza ca, "prin aceasta Ordonanta de Urgenta, de fapt, se desfiinteaza cea mai importanta biblioteca pedagogica romaneasca, iar consecintele pentru invatamantul romanesc sunt dezastruoase".

De asemenea, potrivit aceleiasi OUG, "Biblioteca Centrala Universitara «Carol I» din Bucuresti preia tot personalul si numarul de posturi al Bibliotecii Pedagogice Nationale «I.C. Petrescu» din Bucuresti, cu pastrarea drepturilor salariale avute la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in conformitate cu prevederile legale".

Citeste si:
SNSPA a decis suspendarea cursurilor din cauza coronavirus
SNSPA a decis suspendarea...

Biblioteca Pedagogica Nationala "I.C. Petrescu" a sarbatorit, de curand, 133 de ani de existenta, se arata in aceeasi scrisoare deschisa. De la 1880, data infiintarii sale, si pana in prezent, biblioteca si-a dezvoltat colectiile in domeniul stiintelor educatiei, cuprinzand intreaga literatura pedagogica nationala si o valoroasa literatura straina. In colectiile sale se afla bibliotecile unor prestigioase institutii din trecut, ca Scoala Normala Superioara, Seminarul Pedagogic Universitar, Casa Scoalelor, fonduri provenite din bibliotecile lui Alexandru Odobescu si Titu Maiorescu sau din acelea ale unor renumiti pedagogi romani ca I. Zalomit, Onisifor Ghibu, I.C. Petrescu etc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.