Ministrul Sanatatii a anuntat vineri ca Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, care are ca obiectiv prioritar imbunatatirea starii de sanatate a romanilor, a fost lansata in dezbatere publica, documentul fiind esential in obtinerea de fonduri UE, ceea ce constituie o premiera in sistemul sanitar

"Astazi lansam in dezbatere publica Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020, un angajament pe care ni l-am luat prin Programul de guvernare, intarit prin Acordul cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, angajament pe care il respectam, care are ca termen de elaborare si prezentare publica data de 31 decembrie 2013. Strategia stabileste principalele directii de politici publice in domeniu, pornind de la intrebarea esentiala «cum vrem sa arate sistemul sanitar din Romania in 2020»", a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Eugen Nicolaescu, elaborarea Strategiei Nationale a pornit de la analiza datelor relevante cu privire la indicatorii demografici, indicatorii starii de sanatate a populatiei, a resurselor materiale, umane si financiare. De asemenea, analiza a luat in considerare informatiile transmise de catre autoritatile locale, care sunt cel mai aproape de cetateni si cunosc mai bine nevoile locale, precum si consultarile cu reprezentantii si beneficiarii sistemului sanitar.

"Elaborarea acestei strategii este esentiala in obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate, ceea ce constituie o premiera, avand in vedere faptul ca sanatatea nu a beneficiat in exercitiul financiar in curs de posibilitatea accesarii de fonduri europene. Obiectivul principal al Strategiei este imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, iar aceasta trebuie sa se reflecte in cresterea sperantei de viata, prevenirea si reducerea imbolnavirilor si, implicit, in cresterea calitatii vietii", a mai spus ministrul Nicolaescu.

Documentul prezentat urmareste trei arii strategice mari, respectiv: sanatatea publica - maniera in care se raspunde principalelor probleme de sanatate publica; serviciile de sanatate - modalitatea in care se asigura accesul la servicii si optimizarea ofertei de servicii pe niveluri de acordare a acestora; masurile transversale - care presupun abordari intersectoriale, cu impact asupra sistemului sanitar, incluzand aici capacitatea institutionala la toate nivelurile si nevoile de investitii, cum ar fi cele in sistemele informationale si in infrastructura.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.