Majoritatea consumatorilor inversunati pot sa deosebeasca intre Coca Cola si Pepsi. Cele doua bauturi au propriile "secte" de fani care nu sunt dispusi sa tradeze.

Este deja faimos testul "cu ochii inchisi" in care mai multi oameni au gustat pe nevazute cele doua bauturi si au declarat ca Pepsi are gustul mai bun.


„Pepsi este mai dulce decat Coca-Cola. In plus, are o vaga aroma de citrice (...) Pepsi este in mod clar avantajat la un simplu test de degustare, pentru ca aroma lui se mentine mai mult”, crede jurnalistul american Malcolm Gladwell.

Cert este ca amandoua sunt foarte nocive, insa Pepsi s-ar putea sa se detaseze drept cea mai daunatoare optiune. Motivul pentru care Pepsi a fost aleasa bautura mai gustoasa este deoaerce este optiunea mai dulce.

Ingrediente Coca Cola: apa, zahar, dioxid de carbon, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, arome naturale, cofeina.
Ingrediente Pepsi: apa, dioxid de carbon, sirop de fructoza din porumb, zahar, colorant caramel E 150d, acidifiant acid fosforic, cofeina, aroma naturala de cola.

Ingredientul care atrage atentia si care se regaseste doar in Pepsi este siropul de fructoza din porumb. Acest sirop este mai ieftin decat zaharul, asa ca este folosit in cantitati foarte mari. Mai multe studii au confirmat faptul ca acesta poate provoca obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, cancer si afecteaza memoria si capacitatea de invatare, scrie romaniatv.net.

Siropul de porumb bogat in fructoza influenteaza metabolismul, astfel incat face persoana care il consuma sa simta incontinuu dorinta de a manca tot mai mult. Aceste pofte sunt greu de controlat, pentru ca siropul incetineste producerea de leptina, un hormon care este responsabil de reglarea apetitului.


Ce se intampla cu corpul tau dupa ce consumi un pahar de cola?

In Statele Unite, siropul de fructoza se foloseste atat pentru fabricarea de Coca Cola, cat si pentru Pepsi. De fapt si de drept, siropul de porumb este de doua-trei ori mai ieftin in SUA decat in restul lumii, motiv pentru care este cel mai folosit aditiv alimentar. In Uniunea Europeana, uzul aditivului este limitat. Productia anuala de sirop de fructoza in UE este de 303.000 tone, spre deosebire de productia de zahar care se ridica la 18.6 milioane de tone.
Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Dupa cum se vede, in Romania, doar Pepsi se vinde in formula care contine si acest ingredient daunator. Sa nu uitam insa ca ambele bauturi sunt blamate pentru numeroase probleme de sanatate:

"Bauturile care pe langa culoarea artificiala si aroma artificiala contin si o cantitate mare de zaharuri nu ne hidrateaza, dar ne aduc foarte multe calorii goale. Un litru de bautura indulcita poate sa ne aduca pana la 100-110 grame de zahar alb. Aceasta cantitate mare de glucide cu absorbtie rapida va determina cresterea glicemiei si risc de aparitie al obezitatii si diabetului de tip 2. Astfel de bauturi pot contine si multi fosfati care pot dezechilibra balanta calciu-fosfor si sa impiedice chiar fixarea calciului"
, declara, pentru Romania TV, dr. Gheorghe Mencinicopschi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.