Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu cunoaste proiectul de OUG care anunta in nota de fundamentare ca vor fi "geruri anormale" in urmatoarea perioada, el precizand ca a intrebat la ANM si "nu vine niciun ger deocamdata".

Intrebat daca a primit informatii in Guvern privind prognoze meteo care se inrautatesc spre finalul anulului, fiind anuntat un ger cumplit, Ponta a raspuns: "Nu, si sincer sa fiu nu cred ca chestiile astea...".

Solicitat sa spuna care este sursa unei astfel de prognoze mentionata intr-o nota de fundamentare a unei OUG prin care se dau mai multi bani la primari la finalul anului, Ponta a precizat ca nu stie si nici nu cunoaste proiectul de OUG, transmite MEDIAFAX.

"Nu stiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai cand sunt finalizate. De unde aveti dumneavoastra acest proiect?", a spus Ponta.

"Eu nu stiu, nu contrazic sursele dumneavoastra, dar la mine nu a ajuns un asemenea document. De principiu, sigur ca imi doresc (ca primarii - n.r.) sa primeasca cat mai multi bani, dar nu stiu cand vine gerul. Am intrebat astazi la Institutul de Meteorologie (Administratia Nationala de Meteorologie - n.r.) si nu vine niciun ger, deocamdata. Nu stiu ce ordonanta. Ca de obicei, dumneavoastra aflati de la functionari niste lucruri care nu au ajuns la Guvern", a adaugat Ponta.

Document Guvern: GERURI ANORMALE in perioada urmatoare, provocate de mase de aer arctic

Vremea incepe sa se raceasca treptat in urmatoarele doua saptamani, iar meteorologii anunta ca ninsorile sunt mai apropiate decat ne-am fi asteptat. In zona de munte, primele ninsori serioase sunt asteptate in jurul zilei de 15 noiembrie, in timp ce in zona subcarpatica, dupa 20 noiembrie.

Banat

In primele zile ale saptamanii 11-17 noiembrie, desi temperaturile vor scadea usor si treptat, vremea se va mentine totusi mai calda decat in mod obisnuit in a doua decada a lunii noiembrie.

In jurul datei de 14-15 noiembrie racirea se va accentua, maximele diurne coborand spre o medie de 8...9 grade. Pe 16 noiembrie, o usoara crestere a regimului termic va determina temperaturi diurne de aproximativ 10 grade, ce se vor mentine relativ constante pana la sfasitul intervalului de prognoza. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, de la valori de 10 grade in prima noapte, pana spre 5 grade pe 15 noiembrie, dupa care se vor mentine relativ constante.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

In zilele de 11, 13, 14, 19 si 21 noiembrie sunt sanse mai mari sa ploua.

Crisana

Primele zile ale intervalului de prognoza 11-24 noiembrie aduc temperaturi medii in scadere de la 17 grade pana la 9 grade, iar cele nocturne vor scadea de la 9 la 4 grade Clesius. In jurul datei de 16 noiembrie maximele termice vor marca o crestere cu 2...3 grade, atingand valori de aproximativ 10 grade Celsius ziua si 4 grade noaptea. Incepand cu 16 noiembrie valorile termice se vor mentine relativ constante,in jurul unor medii de 8...10 grade ale maximelor diurne si de 2...4 grade ale minimelor nocturne, pana la sfarsitul intervalului de prognoza.

Probabilitatea de ploaie se va mentine relativ ridicata pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar ploile se vor semnala pe arii mai extinsein jurul datelor de 11, 13, 14, 19 si 21 noiembrie.

Transilvania

Vremea se va mentine mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada in primele trei zile, cand temperaturile maxime se vor situaintre 13 si 15 grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 6 grade. Pe 14 noiembrie, se va produce o racire accentuata, astfel ca maximele termice nu vor mai depasi 10 grade, iar minimele vor scadea spre 2...3 grade. Intre 15 si 19 noiembrie, mediile temperaturilor maxime se vor situa intre 6 si 10 grade, iar ale minimelor vor fi in scadere spre 1 grad Celsius.

Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

Dupa data de 19 noiembrie, vremea se va raci usor de la o zi la alta, atingand, la sfarsitul intervalului de prognoza, valori maxime de 5…6 grade si minime de aproximativ -1 grad, valori normale pentru ultima decada a lunii noiembrie.

Aproape zilnic vor fi precipitatii, in general slabe cantitativ si doarin jurul datei de 13-14 noiembrie si, din nou, pe 19 noiembrie, ploile se vor semnala pe arii mai extinse. Dupa 20 noiembrie, in cursul noptilor, creste probabilitatea pentru precipitatii mixte, cu precadere in zona subcarpatica.

Maramures

Mediile temperaturilor maxime vor marca o scadere, de la 15 grade in prima zi a intervalului de prognoza, spre 8...9 grade pe data de 14 noiembrie. Incepand cu 15 noiembrie, vremea va fi usor mai calda, mediile maximelor diurne atingand valori de 10 grade Celsius, urmand ca din 16 noiembrie pana la sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic diurn sa se mentina la valori relativ constante, de aproximativ 7 grade Celsius.

Citeste si:
România, sub avertizare meteo de ger până joi dimineață. În 8...
România, sub avertizare meteo...

Temperaturile medii nocturne vor scadea de la 6...7 gradein primele nopti, spre 2...3 grade in intervalul 15 – 21 noiembrie, iar la sfarsitul perioadei de prognoza, o noua racire va determina medii ale minimelor de aproximativ 0 grade Celsius.

Ploi pe arii mai extinse se vor semnala pe 11, 13, 14 si 19 noiembrie siintre 21 si 24 noiembrie.in rest, precipitatiile, neînsemnate cantitativ,isi vor face aparitia trecator, pe arii restranse.

Moldova

In primele trei zile mediile termice vor fi apropiate de normele climatologice pentru aceasta perioada a anului, urmand ca pe 13-14 noiembrie sa scada cu 4...5 grade. Incepand din data de 14 noiembrie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, mediile maximelor diurne vor avea valori de 7...8 grade. Minimele nocturne vor scadea de la valori de 8...9 grade in primele nopti, pana la 1...2 grade Celsius spre sfarsitul intervalului de prognoza.

Citeste si:
Se întoarce vremea rece începând cu săptămâna următoare!
Se întoarce vremea rece...

Ploile, in general slabe cantitativ, se vor semnala aproapein fiecare zi a intervalului.

Dobrogea

In intervalul 11 – 16 noiembrie vremea se va raci treptat de la o zi la alta, astfel incat mediile temperaturilor maxime vor scadea pana la 10 grade pe 15 – 16 noiembrie, dupa care se vor mentine la valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada a anului, de aproximativ 10...11 grade, pana la sfarsitul perioadei de prognoza. Minimele nocturne vor avea o evolutie similara, marcand o scadere de la 10...11 gradein primele nopti, pana la 5...6 grade in ultima parte a intervalului.

Ploile ar putea aparea dupa 14 noiembrie.

Muntenia

Temperaturile maxime vor scadea usor si treptat, de la medii de aproximativ 16 gradein prima zi spre 9...10 grad ein data de 15 noiembrie, dupa care se vor situain jurul acestor medii pana la sfarsitul intervalului de prognoza, cand vor caracteriza o vreme normala din punct de vedere termic pentru ultima decada a lunii noiembrie.

Regimul termic nocturn va urma o evolutie asemanatoare, fiind in scadere, de la valori medii de 8...10 grade in primele nopti, spre 3...4 grade dupa 16 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ si pe arii destul de restranse, va creste dupa data de 14 noiembrie.

Oltenia

In intervalul 11 – 15 noiembrie va avea loc un proces de racire treptata a vremii, astfelincat maximele diurne vor fiin scadere, de la valori medii de 16 gradein prima zi, pana la 9....10 gradein intervalul 15 – 24 noiembrie. Minimele nocturne vor scadea si ele, de la 8....9 grade lainceputul intervalului, spre 2...4 grade Celsius dupa data de 16 noiembrie. Local si temporar va plouain fiecare zi a perioadei 11-24 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.