Mii de cadre didactice protesteaza miercuri in Piata Victoriei din Capitala, cerand alocarea a 6% din PIB pentru invatamant, prin scandari ca "Fara educatie, moare orice natie", dar si impotriva Guvernului, pe care il acuza de minciuna.

La protestul organizat de Federatia Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI) s-au adunat dascali din Capitala si din numeroase judete, care au venit cu fluiere, steaguri si pancarte cu mesaje printre care "Fara scoala = popor analfabet" si "Respectati resursa umana din educatie sau va pleca".

Peste 8.000 de profesori protesteaza la Guvern. Unul dintre profesori, imbracat ca un cersetor, are un banner pe care scrie "Murim noi, muriti si voi", scrie MEDIAFAX.

Manifestantii scandeaza "Solidaritate!", "Greva generala!", "Fara educatie, moare orice natie", "sase la suta!" si "Legea respectati, 6 alocati", dar si impotriva Guvernului - "Guvernul USL e la fel ca PDL", "Mincinosii!" si "Jos guvernul mincinos!".

Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anuntat ca sindicalistii vor inainta "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare. Tot Hancescu a spus ca saptamana viitoare ar putea fi organizat un referendum in randul cadrelor didactice, cu privire la declansare grevei generale in perioada alegerilor europarlamentare sau inainte de incheierea anului scolar.

Traficul in zona este blocat partial, circulatia fiind dirijata de mai multi politisti de la Rutiera.

Consiliul National al Elevilor (CNE) anunta miercuri, cand mii sindicalisti din invatamant vor iesi in strada la Bucuresti, ca sustine actiunile de protest ale profesorilor, desfasurate in scopul cresterii finantarii sistemului educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie.

"In prezent, sistemul educational preuniversitar necesita o crestere a finantarii pentru a fi posibila revizuirea programei scolare, dotarea tehnica a unitatilor de invatamant, formarea tinerilor pentru piata muncii si asigurarea unor conditii si servicii sociale favorabile, precum burse, alocatii scolare si programe de consiliere si orientare in cariera. (...) Totodata, sistemul de invaamant este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Datorita salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii", se mai arata in comunicat.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Hancescu spune cvorbim despre salarii si de 10 ori mai mici decat cifrele din alte state europene, citeaza adevarul.ro. In Luxemburg, un profesor de scoala generala castiga 85 de euro brut pe ora, in Danemarca – 75, Germania – 54, Finlanda – 41. Pana si in statele vecine, Ungaria (16 euro), Cehia (17 euro) si Polonia (25 euro), tarifele orare brute sunt de cateva ori mai mari decat la noi, unde un profesor abia castiga aproape 3 euro pe ora.

„Asta inseamna ca un profesor in Romania castiga intr-o luna cam tot atat cat castiga un profesor din Luxemburg in patru ore sau cat unul din Polonia in 14 ore“, sustine liderul FSLI.

Liderul FSLI a mai explicat ca procentele din PIB alocate educatiei au scazut in mod constant, trend opus celui din strainatate, Romania ajungand in 2012 sub jumatatea mediei UE, cu 2,5% din PIB.

Citeste si:
Profesorii protestează în Piața Victoriei. Principalele...
Profesorii protestează în...

Mai mult, spune Hancescu, pana si state precum Burundi (8, 3% din PIB), Botswana (8,9%) sau Republica Moldova (9,6%) alocau educatiei in 2009 mai mult decat noi. Deocamdata, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.