Nevazatorii din judetul Mures pot beneficia, in premiera nationala, de un telefon cu buton de panica prin care alerteaza serviciile de interventie in cazul unor probleme medicale sau de ordin social, in schimbul unui abonament minim care apare pe factura telefonului mobil.

Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Samaritanus si cei ai Asociatiei Nevazatorilor din Mures au anuntat, miercuri, intr-o conferinta de presa, lansarea unui program prin care nevazatorilor li se pune la dispozitie un telefon cu buton de panica, in premiera nationala, scriel MEDIAFAX.

Coordonatorul Serviciului de Ambulanta Samaritanus Mures, Varga Zsigmond, a declarat ca programul de monitorizare medicala de urgenta a nevazatorilor, prin buton de panica, demarat in premiera nationala, a fost deja testat pe 30 de persoane cu acest handicap, "iar in timpul testelor s-a salvat o viata".

Varga a afirmat ca nevazatorii primesc un telefon cu buton de panica, care permite interventia de urgenta, in baza unui abonament social minim, care apare apoi pe factura de telefonie mobila.

Conform sursei citate, ideea programului a apartinut Asociatiei Nevazatorilor Mures, care a cerut monitorizarea unor membri bolnavi, care nu au posibilitatea de a cere ajutor.

"Utilizatorul de buton de panica, in momentul in care are o problema de orice gen - de ordine publica sau medicala - poate sa apese pe butonul de panica, care este pe un telefon mobil, ne alerteaza pe noi si, in functie de competente, putem interveni, iar daca ne depasesc competentele alertam Sistemul 112. (…) Ambulanta Samaritanus are doua numere incluse. S-a facut modificarea in sistem ca apelurile de pe cele doua numere de telefon sa fie luate ca si cazuri reale si sa se faca interventia. E un telefon cu buton de panica, in momentul in care se lanseaza apelul, in sistem eu am fisa medicala, date despre boli cronice, adresa, locatia si medicatia care nu se recomanda", a spus Varga.

La randul sau, presedintele Asociatiei Nevazatorilor Mures, Tiberiu Oroian, a declarat ca in judet sunt foarte multi nevazatori singuri, care se deplaseaza greu, unii avand varste inaintate si ca a apelat la Samaritanus, un serviciu de ambulanta privat, intrucat crede ca "se misca" mai bine decat cel de stat.

Citeste si:
Cristina Șișcanu, desființată după ce a recunoscut că îi umblă în...
Cristina Șișcanu, desființată...

"Au pornit de la un caz grav, cand doi nevazatori au decedat si au fost gasiti dupa cinci zile. Butonul de panica se poate folosi atat in casa, cat si in caz ca nevazatorul se rataceste sau este talharit. Receptivitatea e mare, se poate interveni in tot judetul", a declarat Oroian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.