Cantareata de muzica populara Angela Moldovan, cunoscuta pentru melodiile sale din zona nordului Moldovei si a Bucovinei, s-a stins din viata duminica, la varsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

Cantareata de muzica populara Angela Moldovan s-a nascut pe 19 septembrie 1927, la Chisinau. Angela Moldovan s-a mutat, alaturi de familie, la Targu-Mures, apoi la Timisoara si Suceava. A absolvit liceul la Suceava, apoi Conservatorul la Cluj-Napoca, scrie MEDIAFAX.

A debutat in 1950, pe scena Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani. In anul 1953, aceasta a devenit solista a Ansamblului "Barbu Lautaru", iar, mai tarziu, artista a fost acceptata in cadrul Ansamblului "Ciocarlia".

De-a lungul carierei, Angela Moldovan a jucat in numeroase spectacole de opera, precum "Nunta lui Figaro" (W. A. Mozart), "Rigoletto" (G. Verdi), "Hänsel si Gretel" (E. Humperdinck) etc.

Repertoriul de muzica populara al Angelei Moldovan a fost, in mare masura, din culegerile personale ale artistei, cu precadere din zona nordului Moldovei si a Bucovinei. Melodia cu care s-a lansat, in anii '60, a fost "La Oglinda", pe versuri de George Cosbuc. A urmat "Mi-am facut bundita noua", cantec pe care l-a invatat de la bunica sa din Basarabia si care a devenit cea mai cunoscuta melodie a artistei.

Totodata, Moldovan a lansat numeroase alte piese, precum "Cine sta posomorata", "Asta-i sarba maruntica", "Mi-am pus dorul pe cantar", "Fata neichii". Artista a devenit cunoscuta publicului larg si prin aparitia in filmul "Veronica" (1972), regizat de Elisabeta Bostan.

In 2002, Angela Moldovan a fost decorata cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, "pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.