In acest an, data de 1 septembrie are mai multe semnificatii pentru romani: inceputul toamnei si scumpiri la biletele de tren, accize mai mari la alcool, accize noi la bunurile de lux si concedieri masive.

De la 1 septembrie, pretul biletelor de tren se va majora cu pana la 10%, in functie de distanta si de tipurile de tren.

Potrivit Ordinului pentru aprobarea tarifelor de deservire generala din transportul feroviar public de calatori, in cazul unui tren Regio pretul unui bilet la clasa a II-a pentru pentru 51-60 de km ar putea creste de la 7,3 lei la 7,5 lei, in timp ce pentru un tren Inter Regio, pretul se va majora de la 14,1 lei la 14,5 lei.

Pentru distanta 301-350 km, pretul unui bilet la clasa a II-a intr-un tren Regio va creste de la 34,7 lei la 42 de lei, iar in cazul unei garnituri Inter Regio, pretu se va majora de la 67,3 lei la 71,5 lei, scrie realitatea.net.

Conducerea CFR Calatori sustine ca aceasta scumpire este cauzata de evolutia inflatiei din ultimii doi ani si majorarea costurilor legate de combustibil, energie si piese.

Pentru a putea compensa impactul bugetar negativ al reducerii TVA-ului la paine de la 24% la 9%, Guvernul condus de Victor Ponta a hotarat cresterea accizelor la alcool si introducerea unor noi accize la bunuri de lux.

Astfel, incepand cu 1 septembrie, vor fi introduse accize pentru bunuri de lux precum masinile cu motor peste 3000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament utilizate de persoane fizice.

Nivelul accizelor pentru bijuteriile din aur si platina va fi de 1 euro pe gram pentru metalul sub 14K si 2 euro gram pentru cel de peste 14K.

Pentru confectiile din blanuri naturale se va plati o acciza de 50 de euro pentru cele cu o valoare mai mica de 1500 de euro, acciza crescand gradual pana la 1200 de euro pentru produsele mai scumpe de 6000 de euro.

Nici masinile noi si rulate nu scapa de accize. Acestea vor fi accizate cu 1 euro pe cmc pentru cilindreea care depaseste nivelul de 3000 cmc.

Armele detinute de persoanele fizice vor fi accizate gradual de la 50 de euro pentru cele mai ieftine de 500 de euro, pana la 1500 de euro pentru cele cu o valoare mai mare de 6000 de euro.

Citeste si:
Concedieri în masă în România. Ciolacu: „Este normal să se întâmple...
Concedieri în masă în...

De asemenea, din cauza cresterii accizelor la alcool de la 750 euro/hectolitru la 1000 de euro/hectolitru, bauturile spirtoase se vor scumpi cu 25%.

Luna septembrie va fi cu ghinion pentru numerosi angajati ai companiilor de stat, Guvernul planuind sa disponibilizeze un numar de salariati.

Posta Romana va disponibiliza 3650 de angajati, CET Braila va renunta la 140 de angajati, Termon Onesti, la 37 de angajati, Termica Suceava, la 295 de angajati si CET Bacau, la 104 angajati.

De asemenea, si la ANAF vor fi disponibilizati aproximativ 300-400 de angajati, dupa finalizarea procesului de reorganizare operationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.