Ministerul Muncii a propus in Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2013-2020 sa egalizeze varsta de pensionare pentru femei si pentru barbati si sa sustina reforma pensiilor prin promovarea sanselor de angajare a lucratorilor varstnici.

Daca Ministerul Muncii merge mai departe cu aceasta initiativa, in 2015, femeile vor fi nevoite sa iasa la pensie la varsta de 65 de ani (fata de 59 de ani cat este in prezent), scrie realitatea.net.

Proiectul a starnit revolta in randul femeilor care spun ca aceasta masura este "bataie de joc". De cealalta parte a baricadei, unii barbati spun ca acest lucru s-a dorit dintotdeauna: "egalitate intre femei si barbati".

Cresterea varstei de pensionare la femei ar putea astfel sa reduca presiunea de pe fondul de pensii. In Romania, in 1990 erau 8,1 milioane de salariati si 3,5 milioane de pensionari. Situatia s-a schimbat dramatic in 2012, cand 4,3 milioane de angajati plateau contributii pentru 5,3 milioane de pensionari.

La nivel mondial, femeile se pensioneaza in general cu 1-2 ani inaintea barbatilor, arata statisticile OECD. In majoritatea statelor membre UE varsta de pensionare pentru femei si barbati este aceeasi:
Franta: 62 de ani
Germania: 65 de ani
Belgia: 65 de ani
Italia: 66 de ani
Spania: 65 de ani
Cipru: 65 de ani
Cehia: 63 de ani
Olanda: 65 de ani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.