Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Finante, majorarea castigurilor de natura salariala (salarii +bonusuri) la companiile si regiile autonome de stat nu poate depasi 60% din cresterea productivitatii muncii in anul precedent. In acest mod Guvernul se asigura ca cel putin o parte din profit va fi virat statului ca dividende.

Este vorba de un act normativ privind “intarirea disciplinei financiare la nivelul operatorilor economici la care statul sau unitatile administrative teritoriale sunt actionari unici sau majoritari” prin care statul vrea sa se asigure ca macar o parte din profitul suplimentar realizat va fi directionat spre plata de dividende si nu toti banii vor lua calea majorarilor de salarii. In mod curios, sunt exceptate de la prevederile legii institutiile de credit (pe motiv ca sunt deja supravegheate de BNR-dupa cum se arata in nota de fundamentare), societatile de asigurare (monitorizate de ASF), institutele de cercetare-dezvoltare.

Astfel, cresterea castigului mediu brut pe salariat (salariu plus bonusuri in bani sau natura) nu poate depasi 60% din cresterea productivitatii muncii calculata in “unitati valorice sau fizice, dupa caz". Mai simplu spus, veniturile angajatilor la stat nu pot creste cu mai mult de 60% din sporul veniturilor din exploatare ale companiei unde lucreaza.

Proiectul include si prevederea potrivit careia contractele colective de munca se negociaza dupa aprobarea BVC ale operatorilor economici. In situatia in care gradul de realizare a veniturilor totale aprobate in BVC in fiecare din ultimii 2 ani, a fost mai mic de 90%, fundamentarea veniturilor totale pentru anul curent va fi cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent, scrie romanialibera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.