FSLI l-a avertizat in scris pe premierul Ponta ca nerezolvarea problemelor va duce la proteste dupa inceperea anului scolar, relateaza MEDIAFAX.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) i-a atras atentia premierului Victor Ponta, in scrisoarea deschisa, asupra problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant si a propus totodata mai multe solutii.

FSLI considera ca subfinantarea cronica a educatiei, a cercetarii si a sanatatii, dar si salariile umilitoare din aceste sectoare de activitate sunt un atentat la siguranta nationala.

"In conditiile in care de aceste domenii fundamentale depide pozitia pe care Romania o va ocupa in viitor intr-o lume tot mai globalizata, aflata intr-o permanenta schimbare, Guvernul Romaniei trebuie sa identifice solutii pentru salvarea invatamantului romanesc, chiar daca situatia economiei nationale nu este dintre cele mai bune. Domnule Prim–Ministru, in situatia in care Guvernul nu isi va manifesta expres intentia de a solutiona problemele majore care afecteaza sistemul de invatamant preuniversitar si salariatii acestuia, nu este exclus, conform semnalelor pe care le primim de la membrii nostri de sindicat, sa recurgem la actiuni de protest, dupa inceperea anului scolar", se arata in scrisoarea depusa vineri la Guvern.

Sindicalistii FSLI solicita respectarea Legii educatiei, in sensul acordarii, incepand cu anul 2014, a minimum sase la suta din PIB pentru Educatie si a minimum unu la suta pentru Cercetare, precum si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

FSLI mai solicita:

  • adoptarea, in regim de urgenta, a unei legi de salarizare pentru educatie, prin care salariile sa creasca substantial, pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica,
  • depolitizarea invatamantului in sensul ca, in alegerea directorilor unitatilor de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu partidelor politice,
  • introducerea examenelor de admitere la liceu si in invatamantul superior,
  • regandirea, de urgenta, a programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor.
Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.