Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a esuat si la a treia incercare de a vinde imobilele din portofoliu, cedand un singur apartament din aproape 30 active ofertate in prima parte a lunii iulie, astfel ca are acum cale libera, oferita legal de Guvern, pentru a incepe negocieri directe.

Negocierea directa va fi initiata desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actua­le ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private sunt alternative la vanzarea in­di­viduala a proprietatilor, care ar asigura o trans­parenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

Dupa tentative de vanzare ratate pe parcursul ultimului an si jumatate, RA-APPS a decis ca, in prima decada a lunii iulie, sa organizeze o a treia licitatie pentru mai mult de 23 de apartamente, vile, spatii comerciale si terenuri, reducand din nou pretul, de aceasta data cu 20%, si sa lanseze o a doua licitatie pentru alte cinci apartamente din Bucuresti, cu un pret redus cu 10%.

Din toate aceste active, regia a vandut un singur apartament cu patru camere in suprafata de 131 metri patrati, cu 544.360 euro, conform informatiilor transmise MEDIAFAX.

Noul cadru legal introdus de Guvern in primavara acestui an prevede ca, in cazul in care cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu 30% decat pretul de pornire, nu mai mica decat "valoarea de inventar" a imobilului.

In termen de doua zile lucratoare de la inregistrarea ofertei de cumparare, RA-APPS va publica pe site-ul propriu anuntul privind inregistrarea acesteia, iar o noua licitatie va fi organizata doar daca, in termen de alte doua zile, vor fi inregistrate mai multe oferte.

Citeste si:
Primul apartament și bugetul: ce trebuie să iei în considerare
Primul apartament și bugetul:...

Intreaga operatiune este pregatita in contextul in care singurele variante viabile indicate de consultanti imobiliari pentru un castig mai bun al statului sunt infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre fir­me private.

Intrebati de MEDIAFAX daca, avand in vedere ca este vorba de a treia licitatie a acestor imobile, se va proceda la inceperea negocierii directe in vederea vanzarii, reprezentantii RA-APPS au facut trimitere la prevederile legale care permit aceasta operatiune.

Pentru acest an, RA-APPS estimeaza venituri totale de 449,1 milioane lei, dar incasarile din vanzarea de imobile nu ar urma sa depaseasca 193,5 milioane lei.

Estimarea este sub prognoza regiei pentru anul trecut, de 296,2 milioane lei, dar nici aceasta nu a putut fi in final atinsa desi, pe fondul licitatiilor esuate, tinta fusese deja drastic redusa comparativ cu proiectia initiala.

Citeste si:
S-au pus în vânzare biletele la Romanian Agri Trade Summit, primul...
S-au pus în vânzare biletele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.